“Privatni” HNS daje punu potporu Čoviću, slijedi kampanja i radikalizacija odnosa

“Privatni” HNS daje punu potporu Čoviću, slijedi kampanja i radikalizacija odnosa

Čelnik HDZ-a BiH i glavni hrvatski pregovarač oko izmjena Izbornog zakona Dragan Čović ovih je dana napokon priznao osobni neuspjeh oko reforme izbornog zakonodavstva pa prema tome i dio krivice koja mu nesporno pripada zbog debakla pregovora s bošnjačkim prvacima u Neumu. – piše Dnevni.ba

Čović je u tom kontekstu u jednom trenuztku spomenuo kako mu nije problem  podnijeti i ostavku ako je to cijena koju mora platiti ako to od njega zatraži njegov hrvatski narod.  Mnogi su se naivni, a i u sarajevskom minderu, ponadali kako bi prepredeni i tvrdi vođa HDZ-a BiH doista mogao odstupiti, možda i pod pritiskom Zagreba ili zastupnika u HNS-a.

S druge strane, pristaše samoproglašenog hrvatskog stožernika su se rasplakale do grča i nad samom najavom podnošenja ostavke.

Kormilar nastavlja dalje

Naravno, lukavom Draganu Čoviću takav potez ne pada na pamet. On nastavlja kormilariti najjačom hrvatskom strankom i sluđivati demografski opustošenu naciju.

Najmanje su dva aduta za ovu tvrdnju. Prije nekoliko dana je održana zajednička sjednica čelništva HDZ-a BiH i HDZ-a Hrvatske. Ne pamti se kada je održan sličan skup i razvidno je da je on imao svoju debelu političku pozadinu i naročite motive.

Dolazak Plenkovića u Mostar i zasjedanje HNS-a perfidno je tempirano kako bi se amortizirala osobna stožernikova krivica za neostvarivanje krucijalnog cilja, reforme izbornog zakonodavstva, ali i pranje savjesti i pravdanje zbog retardiranih poruka u Banjoj luci.

-Treba imati na umu da je oko 200.000 Hrvata istjerano iz RS-a. 5% ih je samo ostalo. Mnogi su pobijeni, mnogi su istjerani iz svojih kuća gdje nije bilo ratnog djelovanja i drugo, otvoreno valja reći – Republika Srpska je genocidna tvorevina. Nastala na genocidu, na zlu. Bez imalo kajanja, bez imalo isprike i ovako vode velikosrpsku politiku prema Bosni. I u takvo mjesto, u takvu Republiku odlazi Dragan Čović i kaže čuvajte ovo. To je zaista okrutno i razumijem ovakve reakcije. Spomenuo bih i nešto drugo, s vidnom gorčinom je  analizirao Čovićeve poruke fra Ivo Marković.

Lažna skrušenost

Andrej Plenković je dakle svojim dolaskom dao punu potporu vođi koji i sam priznaje odgovornost za uznemirujuće težak položaj Hrvata u BiH i krajnju neizvjesnost oko njegove budućnosti u “ogađenoj” državi.

“Velika je odgovornost. Ova pitanja smo trebali davno staviti na dnevni red, ali nismo imali kapacitet”, kazao je prije nekolikjo dana Čović te odgovorio potvrdno da to osjeća kao osobni neuspjeh.

“Prvo ću u ponedjeljak kad budem informirao kolege krenuti s tim da nisam uspio, pokušao je nevješto biti skrušen stožernik”, rekao je Čović te dodao  da mu nije problem snositi posljedice u vidu ostavke.

“Ovaj posao radim da pomognem, a ne da ostanem tu. To pitanje se mora riješiti jer bez njega nema BiH”, poručio je Čović.

Nije ovo prvi put da Dragan Čović u nekim “kritičnim trenutcima” po njega i HDZ BiH izusti riječ ostavka, ali redovito od povlačenja ne bude ništa. Na koncu ga uvijek na novo kandidiranje i ‘žrtvovanje’ za hrvatski narod zamoli i natjera ili obitelj ili ostrašćeno stranačko članstvo.

Čista manipulacija

Prefrigani Čović je za subotu brže bolje sazvao okupljanje zastupnika iz Hrvatskog narodnog Sabora. Tobože daje priliku da se demokratski i argumentirano rasprave sve silnice vezane za pregovore oko izmjena Izbornog zakona, pa i o njegovoj eventualnoj krivici i odgovornosti.

Naravno, ostavka je samo još jedna u nizu Čovićevih manipulacija. Jako dobro razumije stvarni vlasnik HNS-a da će se pojedini zastupnici malo isprazniti i iživljavati u poželjnoj debati, neki će i dobiti specijalne zadatke da se kritički osvrnu prema Čoviću s govornice, a u konačnici Dragan Čović će dobiti punu potporu da pokuša u novim pregovorima slomiti neukrotive bošnjačke čelnike.

Nitko vjerojatno neće postaviti pitanje ili otvoriti sumnju u Čovićev kredibilitet, potrošenost i umijeće pregovaranja

Zato se može slobodno ustvrditi, od subote i službeno počinje izborna kampanja Dragana Čovića i HDZ-a BIH a to znači i još dramatičnija radikalizacija političkih prilika u zemlji.

Izborni zakon i famozni Željko Komšić će biti samo ubojito sredstvo te kampanje, a naivni zastupnici HNS-a zaleđina Čovićevim političkim trikovima.

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar