Privedene četiri osobe zbog droge, lihvarenja, teške krađe …

Privedene četiri osobe zbog droge, lihvarenja, teške krađe …

U nastavku operativno – taktičke akcije kodnog naziva ‘Aperkat’, službenici Federalne uprave policije (FUP) su danas, pod nadzorom Županijskog tužiteljstva Sarajevske županije, lišili slobode četiri osobe iz Sarajeva inicijala S.K. (1970.), T.K. (1994.), Dž.K. (1999.) i N.Š. (1991.).

Oni se sumnjiče za izvršenje krivičnih djela: ‘Udruživanje radi počinjenja krivičnih djela’ iz člana 340., zatim ‘Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga’ iz člana 238. stav 1., ‘Teška krađa’ iz člana 287., ‘Pomoć učinitelju poslije učinjenog krivičnog djela’, iz člana 346., ‘Lihvarstvo’, iz člana 298., i ‘Oštećenje tuđe stvari’ iz člana 293. Krivičnog Zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

U sklopu navedenih aktivnosti, a na osnovu naredbi Županijskog suda u Sarajevu izvršeni su pretresi stambenih objekata, ugostiteljskih objekata i motornih vozila na području općine Centar, Sarajevo koje koriste osumnjičeni, a kojom prilikom su pronađeni i oduzeti vatreno oružje, streljivo, veći iznos novca, krivotvoreni dokumenti, kao i drugi predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa navedenim krivičnim djelima, te će isti biti korišteni kao dokaz u krivičnom postupku.

Iz FUP-e podsjećaju, u sklopu navedene operativne akcije kodnog naziva ‘Aperkat’ tijekom 2020. i 2021. godine lišeno je slobode sedam osoba koje se sumnjiče za izvršenje krivičnog djela ‘Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga’, te 10 osoba koje se sumnjiče za izvršenje krivičnog djela ‘Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga’.

Privedene osobe će nakon kriminalističke obrade u Federalnoj upravi policije, u zakonskom roku biti predate na dalju nadležnost Županijskom tužiteljstvu Sarajevske županije uz Izvještaj o izvršenim krivičnim djelima, priopćeno je iz Ureda za informiranje FUP-e.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing