Problemi oko Doma za stare i nemoćne osobe na Šćitu se gomilaju, a ne rješavaju: Stigla i prva sudska rješenja zbog neplaćenih dugovanja

Problemi oko Doma za stare i nemoćne osobe na Šćitu se gomilaju, a ne rješavaju: Stigla i prva sudska rješenja zbog neplaćenih dugovanja

Na adresu Općine Prozor – Rama ovih dana stigla je presuda Općinskog suda u Mostaru kojom se firmi „Nevistić Commerce“ d.o.o. Tomislavgrad dosuđuje iznos od 17.805,81 KM, zajedno sa pripadajućim kamatama i troškovima tužbe.

Presuda je donesena zbog propuštanja, odnosno zato što nitko nije zastupao Dom za stare i nemoćne po tužbi za određena neslaganja oko plaćanja ranije izvršenih radova, niti je tko na tužbu dostavio obvezan odgovor.

Problemi se gomilaju, a ne rješavaju. Poznato je da je zadnji  ravnatelj Doma bio fra Miljenko Petričević, koji je podnio neopozivu ostavku zbog neslaganja sa pristupima ovom projektu od strane predsjednika Kuće Mira (suosnivač Doma)  fra Andrije Jozića. Sve je to bilo pismeno obrazloženo  suosnivačima, te je sa ostavkom upoznat i nadležni registracijski sud. Na svoju ruku, bez suradnje sa Općinom kao drugim suosnivačem, fra Andrija je u Sud uputio „imenovanje“ novog ravnatelja, ali je to zbog velikih nepravilnosti odbijeno od strane suda.

Osim što Dom ne radi, a skoro da je stekao uvjete za to, počeo je proizvoditi i nove troškove

O troškovima ove javne ustanove pitali  smo sa Josipa Juričića, pomoćnikom načelnika Općine Prozor– Rama. „Troškovi koje ova javna ustanova svakodnevno proizvodi vidljivi su najprije u propadanju vrijednosti objekta i ugrađene opreme, jer to nitko danas ne održava. Svi znamo da ubrzano propadaju  građevni objekti, a posebno oprema, koji ne rade, koji su zapušteni, kao što je to slučaj sa objektima i opremom Doma za stare i nemoćne osobe na Šćitu. I ovaj aktualni trošak koji je nametnut od strane Općinskog suda je rezultat nebrige i zapuštenosti cijelog projekta Doma, činjenice da nema ravnatelja odnosno da nitko ne vodi brigu o njemu“, rekao je Juričić te dodao da se ovdje se radi o velikim troškovima koji će svoju težinu pokazati tek kada Dom otpočne sa konkretnim radom.

Ali, nebriga o Domu proizvodi daleko veći trošak kroz takozvane oportunitetne troškove. Ekonomska znanost oportunitetni trošak definira kao trošak propuštene prigode. Ovdje je riječ o  gubitku prihoda kojega je Dom za stare i nemoćne mogao i trebao ostvarivati a nije,  jer je netko odlučio  zaustaviti taj projekt. Procjenjuje se  da bi Dom imao godišnje prihode u visini od preko milijun KM, što od naknada korisnika što od očekivanih donacija i subvencija koje ovakve ustanove ostvaruju. Ako znamo da bi taj iznos bio isplaćen lokalnim  uposlenicima za plaće ali i lokalnim proizvođačima povrća, mlijeka, sira, mesa, žitarica… tada je taj iznos značajno veći. Gubitak po tom osnovu trpimo svi mi žitelji ove Općine, vjerojatno i šire. Ne treba ni spominjati štetu koja se čini onima koji su očekivali zaposlenje i koji su se školovali za njegovatelje, zdravstvene radnike ili druge struke koje trebaju ustanovi ovog tipa.“

Kako god, šteta zbog nerada Doma za stare i nemoćne osobe „Rama“ na Šćitu je ogromna. Vidljivo je da Načelnik i Općinsko vijeće Prozor – Rama traže rješenja, iznose prijedloge i zaključke,ali da drugi suosnivač iz samo njemu poznatih razloga ne nudi nikakvo rješenje.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar