• PROGRAM: Advent u župi Gračac – Gračac za Afriku
  • PROGRAM: Advent u župi Gračac – Gračac za Afriku

PROGRAM: Advent u župi Gračac – Gračac za Afriku

Frama iz župe Gračac je pripremila bogat adventski program kroz vrijeme Došašća koji će se održati od 25. studenoga do 26. prosinca. Mladi Framaši imaju želju zajedno se sa župljanima kroz druženje na poseban način pripremiti za Božić. Događaj “Advent u župi Gračac – Gračac za Afriku” humanitarnog je karaktera, a sva prikupljena sredstva namijenjena su djeci u domu za napuštenu djecu “Don Bosco” u Africi.

Tijekom Adventa ili Došašća mladi su pripremili bogat sadržaj, od druženja i izrade vijenaca, paljenja svijeća, projekcije filmova do predstava za djecu i mlade.

Kroz vrijeme Adventa pomoći onima kojima to najviše treba – djeci

Kako je Mateja Topić, inicijatorica Adventa, ranije kazala za Ramski Vjesnik, cijeli program je posvećen onima kojima treba najviše pomoći. Za nju su to djeca. Kako od malena poznaje Josipa Soldu, ramskog salezijanca na misijama u Africi, skupa s Lorenom Šimunović, predsjednicom Frame Gračac, došla je na ideju da kroz cijelo vrijeme Došašća s njihovim župljanima skupljaju novac za pekaru koju Josip želi napraviti djeci u Africi. Lorenu smo upitali o događajima na Adventu u župi Gračac.

“Trenutno organiziramo Advent u župi Gračac. Zajedno smo se dogovorili oko programa i organizacije te sve polako pripremamo. Počeli smo praviti adventske vijence koje ćemo prodavati prve nedjelje Došašća, kao i prethodnih godina. Svaku svijeću na velikom adventskom vijencu palit će netko drugi. Prvu Framaši, drugu ministranti, treću pastoralno vijeće i prakaraturi, četvrtu folkloraši i župni zbor. Glazbenu večer će uveličati mali zbor s Nikolinom Vladić, HKUD “Donja Rama” i Udruga “Ramska tradicija”. Također, 23.prosinca, Framaši će izvesti predstavu “Čarobna noć” te vas ovim putem pozivamo i da ta noć zaista bude čarobna. Družit ćemo se uz zakusku, glazbu i kuhano vino te tako svi zajedno dočekati Božić”, kazala je Lorena Šimunović, predsjednica Frame Gračac, za Ramski Vjesnik.

Advent u župi Gračac – Gračac za Afriku

25. STUDENOGA – ČETVRTAK

IZRADA VIJENACA I DRUŽENJE ČLANOVA FRAME 14:00h

28. STUDENOGA – PRVA NEDJELJA ADVENTA

PRODAJA VIJENACA NAKON RANE I PUČKE MISE 8:30h i 11:00h

PALJENJE PRVE ADVENTSKE SVIJEĆE ISPRED ŽUPNE CRKVE 17:00h

04. PROSINCA – SUBOTA

PROJEKCIJA BOŽIĆNOG FILMA ZA DJECU – MULTIMEDIJALNA ŽUPNA DVORANA 19:00h

05. PROSINCA – DRUGA NEDJELJA ADVENTA – SV. NIKOLA

USTIRAMA: TRADICIONALNO KIĆENJE BORA I HUMANITARNA AKCIJA ZA CRVENI KRIŽ I UDRUGU “SRCE ZA AFRIKU” 14:00h

PALJENJE DRUGE ADVENTSKE SVIJEĆE 17:00h

11. PROSINCA – SUBOTA

PROJEKCIJA BOŽIĆNOG FILMA U MULTIMEDIJALNOJ ŽUPNOJ DVORANI 19:00h

12. PROSINCA – TREĆA NEDJELJA ADVENTA

PALJENJE TREĆE ADVENTSKE SVIJEĆE 17:00h

18. PROSINCA – SUBOTA

FRAMAŠI UREĐUJU CRKVU I KITE BOR

19. PROSINCA – ČETVRTA NEDJELJA ADVENTA

PALJENJE ČETVRTE ADVENTSKE SVIJEĆE U 17:00h

GLAZBENA VEČER U MULTIMEDIJALNOJ ŽUPNOJ DVORANI NAKON PALJENJA SVIJEĆE

21. PROSINCA – UTORAK

BOŽIĆNA PRIREDBA OŠ “Ivan Mažuranić” U MULTIMEDIJALNOJ ŽUPNOJ DVORANI 11:00h

23. PROSINCA – ČETVRTAK

BOŽIĆNA PRIREDBA FRAME GRAČAC “ČAROBNA NOĆ” U MULTIMEDIJALNOJ ŽUPNOJ DVORANI 19:00h

Frama Gračac osnovana je 2013.godine, dolaskom na župu fra Mate Topića. Lorena kaže da je u početku bilo jako teško okupiti mlade jer je Gračac mala župa i većina mladih se školuje negdje dalje. Međutim, Frama se ipak formirala i krenula adekvatno funkcionirati. Uz tadašnjeg duhovnog asistenta fra Matu Topića, Frama je napredovala, mladi su sve više bili zainteresirani za međusobno druženje i rad.

“Uz to što su sudjelovali u župnom zboru i drugim crkvenim aktivnostima, počele su se organizirati i predstave, a framaši su sudjelovali na sportskim susretima, Framafestu, Franjevačkom hodu, danima ekologije… Smjenjivale su se generacije, smanjivao broj mladih, ali evo, srećom mi i danas postojimo”, zaključila je Lorena.

Ukoliko želite pomoći mladima prilikom realizacije Adventa u župi Gračac, javiti se možete na brojeve telefona: 063079353 (Mateja) i 063181636 (Lorena – Frama).

 

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing