Proizvođači ogorčeni zbog cijene malina od 1 KM: Ne smijemo zavisiti od lobija hladnjačara

Proizvođači ogorčeni zbog cijene malina od 1 KM: Ne smijemo zavisiti od lobija hladnjačara

Predstavnici Saveza proizvođača jagodičastog voća u BiH održali su  sastanak sa članovima Udruženja otkupljivača i izvoznika jagodičastog voća s ciljem uspostavljanja partnerskih odnosa i povećanja otkupne cijene maline. Međutim, sastanak nije dao rješenje po tom pitanju jer je stav hladnjačara unaprijed bio definiran i svi argumenti koje su iznijeli predstavnici Saveza nisu prihvaćeni.

Nakon sastanka, Savez proizvođača jagodičastog voća u BiH putem priopćenja za javnost još jednom je pozvao hladnjačara da odustanu od objavljene akontativne cijene malina.

“Ova cijena može nanijeti nesagledive posljedice kako za proizvodnju tako i za otkup i plasman maline kako u ovoj sezoni, tako i u narednom periodu. Savez ostaje otvoren za sve dogovore koji će voditi ka prevazilaženju problema i izazova sa kojima se ovaj sektor suočava”, kažu iz Saveza.

Oni su pozvali sve druge proizvođače jogodičastog voća da pristupe Savezu kako bi zajednički očuvali dignitet te ojačali lokalna udruženja i zadruge.

“Proizvođač ne može i ne smije biti doveden u položaj da zavisi od pojedinih lobija hladnjačara, savjetodavaca i kemijskih korparacija”, poručili su iz Saveza.

klix.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar