• Proljetna korona Ramskog dekanata
  • Proljetna korona Ramskog dekanata
  • Proljetna korona Ramskog dekanata

Proljetna korona Ramskog dekanata

Proljetna korona Ramskog dekanata održana je u srijedu, 16. ožujka 2022. godine, u župi sv. Ante Padovanskog Žitače-Podhum. Podsjećamo, Ramskom dekanatu pripadaju sljedeće župe: Solakova Kula i Obri, Žitače-Podhum, Doljani, Gračac, Uzdol, Prozor, Rama- Šćit i Rumboci.

Sudjelovalo je 11 svećenika koji djeluju u tome dekanatu. Središnja tema prigodnog predavanja, kojega je održao predstojnik Ureda za odnose s javnošću i glasnogovornik Vrhbosanske nadbiskupije vlč. Dražen Kustura, bila je “Pastoralna uloga Katoličkog tjednika i drugih katoličkih tiskovina i medija u životu župne zajednice”.

Na samom početku korone, prisutne su pozdravili dekan Ramskog dekanata mons. Marko Tomić i domaćin fra Ivica Karatović

Vlč. Kustura svoje je izlaganje započeo s tezom kako je nemoguće ne komunicirati. Od samih početaka Crkve dostupna sredstva društvenog komuniciranja bila su od ogromne važnosti pri evangelizaciji naroda. U tome smislu posebno je naznačio ulogu katoličkih tiskovina u Vrhbosanskoj nadbiskupiji. Pri tome se osvrnuo najprije na Katolički tjednik koji je zamišljen kao “propovjednik u kući”.

Podsjetivši prisutne na povijest jedine tjedne novine na hrvatskom jeziku u BiH posebno je istaknuo kako su tri važne odrednice ovoga tjednika u aktualnom trenutku, a to je da je on: katolički, hrvatski i bosanskohercegovački.

Zatim je predstavio i sam sadržaj novine kazavši kako se u njoj mogu pronaći gotovo svi novinarski žanrovi, a da je on prije svega informativnog usmjerenja jer samo jedna petina otpada na informacije i vijesti. “Nužna je suradnje sa svećenicima na terenu kako bi Katolički tjednik, a i sve druge crkvene tiskovine mogle opstati”, kazao je Kustura. Uz to je ponudio i neke konkretne prijedloge za poboljšanje suradnje.

Župnik domaćin fra Ivica je imao koreferat u kojemu je iz župničke prakse progovorio o važnosti crkvenih medija i tiskovina.

Nakon navedenoga izlaganja dekan Tomić upoznao je prisutne svećenike o važnijim zajedničkim događajima koje dolaze te su dogovoreni termini preduskrsnih ispovjedi u ovom dekanatu. Poslije radnog dijela uslijedila je sv. misa koju je predslavio glasnogovornik nadbiskupije

Izvor: Katolički tjednik

 

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar