Promovirano 117 policajaca nove generacije i 13 mlađih inspektora

Promovirano 117 policajaca nove generacije i 13 mlađih inspektora

Promocija 27. generacije polaznika Policijske akademije Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova za čin “policajac” i 14. generacije polaznika za čin “mlađi inspektor” upriličena je danas u Sarajevu.

Obuku za čin “mlađi inspektor” uspješno je završilo 13 polaznika od kojih 12 iz MUP-a Srednjobosanskog kantona i jedan iz MUP-a Brčko Distrikta BiH, a za čin “policajac” 117 polaznika – 60 iz MUP-a Zeničko-dobojskog kantona, 37 iz MUP-a Unsko-sanskog kantona, te po 10 polaznika iz MUP-a Bosanskopodrinjskog i MUP-a Posavskog kantona.

Direktor Policijske akademije Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova Nusret Beširević poručio je novim policijskim službenicima da će se u svom radu svakodnevno suočavati s izazovima, kriminalom i prijetnjama koje mogu ugroziti njihov i živote drugih, te da se od njih očekuje da budu čvrsti, nepokolebljivi i da svoju dužnost obavljaju u skladu sa zakonom i pravilima službe.

Dodao je da je njihova dužnost da budu na braniku kriminalu, da ne ustuknu pred raznim izazovima, da rade na poštivanju i zaštiti ljudskih prava i sloboda, te da budu istinska pomoć građanima i da svojim autoritetom budu garant njihove zaštite.

Ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara rekao je da su ovi polaznici, danas kada su izazovi u borbi protiv kriminala porasli i kada mnogi pred njima pokleknu, izabrali da budu na strani zakona svjesni činjenice da je njihova žrtva velika koliko i njihov uspjeh.

Istakao je da u svom budućem poslu trebaju raditi kao tim, da štite jedni druge kada treba i da ne zaborave da je njihova odgovornost pojedinačna jer policajac ostaje policajac bio u timu ili sam.

Promociji je prisustvovao i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar