Propao dogovor o imenovanjima, upitno i usvajanje proračuna institucija BiH

Propao dogovor o imenovanjima, upitno i usvajanje proračuna institucija BiH

Opstrukcije, blokade, uvjetovanja i stalni politički obračuni oko toga tko će i čiji kadar sjesti u fotelju, dovele su do toga da je dogovor o imenovanjima na rukovodeće dužnosti u državnim institucijama propao. I usvajanje proračuna za ovu godinu je neizvjesno i upitno. Šansa za izlazak iz nove krize je sutra kada se u Zastupničkom domu ponovo očekuje odmjeravanje snaga u svezi s proračunom, piše BHRT.

Građani kažu da će politička atmosfera u državi utjecati da još mladih ljudi napusti BiH, te da će nas politika “koštati živaca”.

Koliko će ove poruke doprijeti do političara pitanje je svih pitanja. S obzirom na to da interesi građana odavno nisu meta zanimanja političara, osim kad su izbori. Ono što jedino zanima naše političare je kako uhljebiti stranačke kadrove i raspodjeliti pozicije. I upravo zbog nesuglasica stranačkih lidera SDA, HDZ i SNSD oko tih imenovanja državi prijeti još jedna blokada. Tko zna koja u nizu. No, to očito nikog ne zanima. Dok imamo ovakvih predstava za javnost.

“Sve je puklo. Dogovorite se s jednim brojem ljudi, bio je Bakir i još dvojica, Zvizdić i ne znam tko još, i vi se tu dogovorite i onda vas sljedeći dan zove Džaferović i kaže ‘Ej bi li mogli još nešto’, kažem ja ‘Otkud ti sad’, a onda da bi se sve zakompliciralo, onda bi ta Turkovićka rekla ‘Mi nećemo podržati HDZ, hoćemo SNSD’, vjerojatno s namjerom da sad zavadi i to su male igre da naprave velike priče”, kaže predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

Zbog nesuglasica ove tri stranke, upitno je i usvajanje proračuna od kojeg ovisi financiranje brojnih projekata, između ostaloga i financiranje ovogodišnjih lokalnih izbora koji su planirani za 15. studenoga.

I bez obzira na Dodikove izjave da je sve što je dogovoreno propalo, kolegij SDA ipak je pozvao na hitno provođenje dogovora stranačkih lidera kojeg su postigli nedavno u Lukavici, a koji se odnosi na usvajanje proračuna i imenovanja. Ako se dogodi da proračun u srijedu ne dobije podršku iz SDA poručuju svi će snositi posljedice i odgovornost.

“Ulazimo u jedan kritičan vremenski trenutak, prije svega zbog predstojećih izbora, stav SIP-a je jasan da oni ne mogu potpisati ugovore s dobavljačima za tiskanje listića, ne bi bilo dobro i to je jedna ružna poruka od strane onih koji blokiraju usvajanje proračuna i to je na neki način izigravanje sastanka koji su lideri političkih stranaka imali s veleposlanicima Kvinte”, kaže šef Kluba SDA u ZD PSBiH Adil Osmanović.

HDZ bez komentara, ali su zato oporbeni poltičari u Federaciji poručili glasno i jasno nakon virtualnog sastanka da neće tolerirati mogućnost neodržavanja izbora, te da je za njih neprihvaljivo da HDZ i SNSD, zbog situacije u kojoj su izgubili kontrolu nad Središnjim izbornom povjerenstvom BiH, uvjetuju i taocima drže građane Bosne i Hercegovine osporavanjem usvajanja proračuna. Zbog svega toga ne isključuju i prosvjete.

“Posljednja politička događanja i obračuni dokaz su koliko se ova država pretvorila u feud kojom upravljaju gospodari nacionalnih sudbina”, poručuje novinar Ranko Mavrak. Tvrdi da se u ovom slučaju pokazalo da se ne radi ni o kakvim načelima i dogovorima već klasičnoj trgovini. Poručuje i da je sve veći pritisak međunarodne zajednice da se procesi pokrenu, kao što je to bio slučaj i s Mostarom. Što se nije moglo za 12 godina, dogodilo se za 2 dana.

“I zato je ova država u ovakvom stanju u kakvom jest, što njome upravljaju stranački poltorni, a ne kompetentne osobe, i Mostar je zoran primjer koliko je bila ključna ta uloga međunarodne zajednice i nitko neće biti u prilici pasivno promatrati da ovaj trojac ponovo blokira državu i onemogući građanima BiH normalan život kao što je to sada slučaj”, ističe Mavrak.

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar