Studenti traže smjenu zagrebačkog rektora Borasa, a on tvrdi da se bave politikom. Kada on dodjeljuje počasni doktorat političaru Čoviću – to je OK

Studenti traže smjenu zagrebačkog rektora Borasa, a on tvrdi da se bave politikom. Kada on dodjeljuje počasni doktorat političaru Čoviću – to je OK

Novu pobunu pokrenula je odluka rektora zagrebačkog sveučilišta da smijeni aktualnu dekanicu Vesnu Vlahović-Štetić. Rektor Boras je komentirao da se “studenti bave politikom”, a on sam prije dvije godine bh. političaru Draganu Čoviću, unatoč burnim reakcijama dobrog dijela akademske zajednice, dodijelio je počasni doktorat.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras u utorak je za N1 komentirao peticiju od 8000 potpisa za njegovu smjenu koju su studenti i profesori Filozofskog odnijeli u Vladu.

– Mogu samo reći da je to peticija od prije mjesec dana, ne bih komentirao. Imamo sjednicu Senata i ne mogu komentirati – rekao je kratko Boras za N1.

Na činjenicu da su studenti i profesori fakulteta peticiju odnijeli premijeru Andreju Plenkoviću, Boras kaže: “To je samo dokaz da se bave politikom, što se na Sveučilištu ne bi trebalo po Statutu i zakonu”, izjavio je i odbio komentirati što očekuje od sjednice u utorak.

Podsjetimo, novu pobunu na Filozofskom pokrenula je odluka rektora zagrebačkog sveučilišta da smijeni aktualnu dekanicu Vesnu Vlahović-Štetić, ali i fakultetu u potpunosti onemogući postavljanje uprave koju sami izaberu. Prethodno je Rektor s Damirom Borasom na čelu odbio Nevena Jovanovića za dekana Filozofskog fakulteta, iako ga je fakultet predložio.

Njega je, podsjetimo, Senat odbio na sjednici koja se nije fizički održala.

Povorka studenata i profesora zastala je pored Rektorata, a potom odnijela u Vladu više od 8000 potpisa peticije.

– Okupili smo se da zaštitimo demokraciju na sveučilištu. U trenutku kad krene povorka, Senat Sveučilišta glasat će pisanim putem. Nitko neće vidjeti ničiji glas. Ako bude nekih konzultacija, one će se obavljati privatno, telefonima, a odlučivat će se o razrješenju dekanice fakulteta – objasnio je nesuđeni dekan Neven Jovanović.

Prosvjedu su se pridružili i odnedavno saborski zastupnici Tomislav Tomašević te Katarina Peović. Okupljeni kažu da nije samo problem u Borasu, nego i Milanu Bandiću, za koje tvrde da imaju neke “zanimljive odnose” koji uključuju i “neke sastavnice fakulteta s nekim nekretninama tih sastavnica”.

N1 neslužbeno doznaje da se cijeli dan “silno telefoniralo po fakultetima”, uvjeravalo se dekane da moraju glasati u skladu s planovima rektora Damira Borasa. Prema Stautu Sveučilišta na Senatu je potrebna dvotrećinska većina za promjene poput ovih koje se pokušavaju provesti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a prema Zakonu o visokom obrazovanju natpolovična većina.

Inače, Republika podsjeća da je upravo rektor Boras u lipnju 2018. godine dodijelio, za mnoge kontroverzni, počasni doktorat političaru Draganu Čoviću, predsjedniku HDZ BiH te da je dobar dio akademske zajednice na ovo reagirao vrlo burno. Tada je Čović bio hrvatski član Predsjedništva BiH, a uoči općih izbora u BiH u kojima je sudjelovao.

Tada se na rektora Borasa i njegovu dodjelu počasnog doktorata Čoviću osvrnula i Dalija Orešković, bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa i odnedavno političarka. Upozorila je na ‘nečastan čin “počasnog” doktora Sveučilišta u Zagrebu’ i dodala kako je rektor Boras Čovića, čija je ‘neuspješna politika za Hrvate u BiH već odavno trebala biti završena’, rehabilitirao uz bok Nikole Tesle koji je 1926. dobio počasni doktorat zagrebačkog sveučilišta.

/Republikainfo.com/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar