PROSLAVA DANA REPUBLIKE SRPSKE: Vučić ne može doći, pa šalje sina, a navodno stiže 300 ruskih dobrovoljaca

PROSLAVA DANA REPUBLIKE SRPSKE: Vučić ne može doći, pa šalje sina, a navodno stiže 300 ruskih dobrovoljaca

Dan Republike Srpske, 9. siječnja, ove se godine svečano proslavlja u dva grada – Istočnom Sarajevu i Banja Luci. U Banja Luci je danas održana svečanost dodjele najrazličitijih ordena i plaketa pojedincima, udrugama i institucijama koji su doprinijeli razvoju RS-a od kulture, sporta, umjetnosti, gospodarstva.

Svečana akademija u Banja Luci, prisustvuje i Kalabuhov

U tijeku svečana akademija kojoj prisustvuju predsjednik RS-a Milorad Dodik, srpska članica  i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Srpske Nenad Stevandić, premijer Radovan Višković, ministri u Vladi Srpske, predstavnici RS-a u Vijeću ministara BiH.

Prisutni su i članovi Vlade Srbije, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, predsjednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić, ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov, te zvanice iz javnog, društvenog i političkog života Republike Srpske, BiH i Srbije.

Obilježavanje Dana Republike počelo je danas u Banjaluci polaganjem vijenaca na Spomenik palim borcima Vojske Republike Srpske, vijenaca na Trgu palih boraca NOR-a, te polaganjem vijenaca na Spomen-kosturnici i polaganjem cvijeća na grobnicu 12 banjalučkih beba u Gradskom groblju. Položeno je cvijeće i na Spomenik banjalučkim bebama na Trgu srpskih junaka.

Defile policijskih snaga u Istočnom Sarajevu

Za razliku od ranijih godina, svečani defile pripadnika  MUP-a RS-a,  ove će godine biti održan u Istočnom Sarajevu. Iako su bošnjačke udruge proistekle iz rata najavile blokadu prometa, do tog ipak neće doći, a iz Federalnog ministarstva unutarnjih poslova pozivaju građane da ne nasjedaju na huškačku retoriku i provokacije.

Zelene Beretke tvrde da će doći i 3 tisuće ruskih dobrovoljaca

Muhamed Švarkić, predsjedniK Zeleni beretki, rekao je da se očekuje dolazak i čak tri tisuće ruskih dobrovljaca koji su se borili na strani VRS-a tijekom rata u BiH, a svečanosti će prisustvovati i ruski veleposlanik  Igor Kalabuhov.

Vučić šalje sina na slavlje

Iako se očekivalo, nije najavljen dolazak srbijanskog predsjednika Vučića, ali kako javlja portal dijasporainfo.net, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u službenu delegaciju Srbije šalje i svog sina Danila! On će biti u delegaciji s predsjednikom srbijanske Skupštine Vladimirom Orlićem i ministrom za rad, zapošljavanje te boračka i socijalna pitanja Nikolom Selakovićem, jednim od najbližih Vučićevih suradnika.

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt također se protivi obilježavanju Dana Republike Srpske, naglašavajući da je on protivan Ustavu BiH.

SDA pozvala OHR da sankcionira organizatore

“Odluke Ustavnog suda BiH su konačne i obvezujuće i moraju se poštovati na cijelom teritoriju BiH”, rekao je ranije Schmidt.  Iz SDA su danas pozivali OHR i predstavnike međunarodne zajednice da sankcioniraju Milorada Dodika zbog organiziranja proslave Dana RS-a i poručili da je 9. siječnja bio uvod u genocid nad Bošnjacima u Srebrenici.

Odlikovan i Putin

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, odlikovao je danas Vladimira Putina, predsjednika Ruske federacije Ordenom RS-a na ogrlici.

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing