Proslava sv. Ane u Podboru

Proslava sv. Ane u Podboru

Danas područna crkva u Podboru slavi svoj, patron Svetu Anu. Svetu misu u 11 sati predvodit će fra  Andrija Jozić, župnik župe Doljani.

Vjernici su se za proslavu  sv. Ane pripremali trodnevnicom  , a u petak su članovi  Kulturnog  društva „Gračac – Gornja Rama“ nakon mise priredili  prigodnu priredbu na Gračacu povrh crkve.
 
Vanjska proslava sv. Ane bit će u nedjelju , 27. 7. 2014. u 11 sati. Misu će predvoditi fra Jozo Šarćević, župni vikar u Busovači.
 
 
Područna crkva sv. Ane u Podboru, po projektu Ivana Antolića, vanjskom gradnjom je završena 1990. Gradnju je vodio gvardijan fra Živko Petričević. Neumornim angažiranjem gvardijana fra Mate Topića crkva je završena i blagoslovljena 2005. Njezina unutarnjost je vrlo lijepo i skladno uređena. Šest vitraja slikara Đure Sedera Isusovo rođenje,Raspeće, Uskrsnuće, Uzašašće, Duhovi Isus s djecom, te postaje Puta križa (tempera na papiru) od istoga umjetnika tako su moćni u svojoj kolorističnoj jednostavnosti i religioznoj poruci da onome tko ih imalo otvoreno promatra unose osjećaj smisla vjerovanja u Isusov put.
U ovoj crkvi su i dva vrlo uspjela velika mozaika slikara Vladimira Blažanovića. I oni svojom bojom, naročito plavom, u razigranosti tradicije i suvremenoga sva su okrenuta životu. Jedan mozaik predstavlja Gospu s Isusom a drugi Sv. Anu s Gospom. Uz Blaževićev veliki drveni križ, Isus na križu zacijelo sva ova crkva odiše dostojanstvom i poziva na molitvu i sabranost, ali bez tmurnih tonova, bez besplodne jadikovke nad životom.
 

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing