Proslavljen patron sv. Franje u župi Rumboci

Proslavljen patron sv. Franje u župi Rumboci

Župa Rumboci danas je proslavila blagdan svog nebeskog zaštitnika sv. Franje Asiškog.

Svečanu sv. misu u 11 sati predvodio je i pod njom propovijedao dr. fra Stipo Kljajić, profesor na Franjevačkoj Teologiji u Sarajevu i Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu.

Danas slavimo sveca velikana, kazao je u svojoj propovijedi Fra Stipo. Ali, veliki problem je naš odnos prema svecima, pa tako i prema sv. Franji. Zazivamo ih onda kad nas pritisnu problemi ove ili one vrste, a rijetko ih se sjetimo u zahvalnoj molitvi, kazao je fra Stipo.

Moramo znati da sveci imaju dvije bitne uloge, oni su nebeski zagovornici i životni uzori, primjer kako se kršćanski živi, ali i umire.

Sveti Franjo nam treba biti uzor u nasljedovanju Isusa Krista, kazao je fra Stipo, izdvojivši tri vrednote sv. Franje vrijedne nasljedovanja, a to su zahvalna ljubav, korisnost života i prihvaćanje drugih.

Od sv. Franje kroz život trebamo učiti ove tri stvari, kako ćemo druge, osobito drugačije, prihvaćati kao svoju braću; kako ćemo živjeti iz zahvalne ljubavi, što više drugima uzvraćati ljubav, osobito Bogu, kako ćemo drugima koristiti, a ne svesti sebe na čangrizava zanovijetala kojima svi drugi moraju služiti i kako ćemo, što je možda najteže, druge, osobito drugačije, prihvaćati doista kao svoju braću.

Budemo li to činili, nećemo nasljedovati samo sv. Franju, nego još više onoga kojega je on tako smjerno nasljedovao- Isusa Krista, kazao je fra Stipo.

Podsjetimo, priprava za proslavu blagdana sv. Franje, započela će Trodnevnicom, dok će Vanjska proslava patrona župe Rumboci za cijelu Ramu biti u nedjelju 7. listopada.

Svete mise biti će:

Rana misa u 08:30 sati.
Pučka misa u 11:00 sati  – sv. misu predvodit će fra Niko Petonjić, župni vikar u Novoj Biloj

Pod pučkom misom biti će obred primanja novih članova u Franjevačku mladež – FRAMA, i obnova zavjeta aktualnih članova.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar