Prosvjed žitelja Bihaća: Tisuće migranata na ulicama, ugrožena nam je sigurnost

Prosvjed žitelja Bihaća: Tisuće migranata na ulicama, ugrožena nam je sigurnost

Na Gradskom trgu u Bihaću, u subotu 20- listopada, održan je veliki prosvjed građana zbog nezainteresiranosti nadležnih na stanje u koje je grad doveden i to zbog migranata. Tisuće migranta se slobodno kreću ulicama, a njihovom slobodom je povećan strah kod Bišćana.

“Unsko-sanska županija, posebno grad Bihać je postao određena vrsta geta za migrante. Dnevno dolazi oko 200 migranata u naš grad. U kolovozu ih je došlo 1.866, a 2.765 u rujan. U listopadu su dolasci još intenzivniji. Sada se uključio i talgo-vlak koji ponajviše služi za prijevoz migranata iz Sarajeva do Bihaća, a Centrotrans je uveo autobuse na kat. Čak naši putnici moraju moliti vozače da imaju mjesto za sjesti kada idu za Bihać. S druge strane, Centrotrans ne izdaje karte migrantima koji putuju iz Bihaća u Sarajevo, dok iz Sarajeva mogu regularno kupiti kartu, čak imaju prioritet u odnosu na domaće putnike”, kazao je Sej Ramić, jedan od organizatora prosvjeda.

On, nadalje, dodaje: “Sve se to događa zbog njihove potpune slobode kretanja po gradu. Čak će građane ovog grada nadležne službe opomenuti kada borave na zelenim površinama, a njih neće, jer se, navodno, ne zna njihov identitet. Naši ljudi čekaju više od godinu dana vizu za Njemačku, a oni se bez dokumenata kreću gdje žele”, izvješćuje Biscani.net.

Sloboda kretanja migranata dovodi u opasnost i građane Bihaća, u šta smo se uvjerili u prošlom periodu. Također, sloboda kretanja ilegalnih šetača dovodi i do povećanja krađa, provala, te su Bišćani svjedoci povećanog broja kaznenih djela.

Međutim, kako prosvjednici ističu, građani se ništa ne pitaju, a donose se odluke koje nisu po volji Bišćana. Jedna od njih je i sječa drva u Borićima kako bi se postavili kontejneri za migrante.

Ne damo sječu Borića! Ne damo Biru za centar! Samo van grada, u ogradu i ograničenost kretanja migranata! – samo su neki od zahtjeva građana Bihaća koji su prosvjedovali.

Građani traže hitno izmještanje, ograničenost kretanja, kao i zaustavljanje masovnih dolazaka. U međuvremenu, novi migranti dolaze, a žitelji Bihaća se pitaju: Do kada?

Građani Bihaća apeliraju za pomoć, a putem društvenih mreža šalju snimke svakodnevnih dolazaka migranata kojima svjedoče, ističući da prosvjeduju za sigurnije danas i sutra.

/Republikainfo.com/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing