PROTESTI SVE IZGLEDNIJI: Tegeltija odbio potpisati sporazum sa Sindikatom policijskih organa

PROTESTI SVE IZGLEDNIJI: Tegeltija odbio potpisati sporazum sa Sindikatom policijskih organa

Sastanku s predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoranom Tegeltijom danas su prisustvovali i predstavnici Sindikata policijskih organa te su tom prilikom ukazali na svoje zahtjeve. Tegeltija je odbio potpisati sporazum u kojem su sadržani njihovi zahtjevi.

Kako su priopćili iz ovog sindikata, sastanku je prisustvovao predsjednik sindikata Dragan Krvavac.

Također, prisustvovali su i predsjednica Sindikata državnih službenika i uposlenika Lejla Čopelj te predsjednica Sindikata Uprave za indirektno oporezivanje Ana Mrnjavac.

Krvavac je ukazao na zahtjeve Sindikata policijskih organa, a to su:
  • Osnovica za obračun plaće za ovu godinu u iznosu 498,10 KM (raniji zahtjev sindikata je bio 535 KM te iznos od 498,10 smatraju kompromisnim rješenjem s obzirom na trenutnu situaciju sa pandemijom koronavirusa);
  • Objava usvojenog Pravilnika o uniformi u roku od sedam dana (najkasnije do 25. ožujka ove godine);
  • Izrada i upućivanje u parlamentarnu proceduru novog Zakona o policijskim službenicima Bosne i Hercegovine kojim će biti riješena statusna pitanja policijskih službenika u pogledu osiguranja od posljedica nesretnog slučaja, sistematskih ljekarskih pregleda, identična prava na penzionisanje sa svim ostalim policijskim službenicima na nižim nivoima vlasti u roku od dva mjeseca, najkasnije do 1. lipanja ove godine;
  • Izdvajanje uposlenih u policijskim organima iz Zakona o platama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine i izrada novog Prijedloga Zakona o platama uposlenih u policijskim organima Bosne i Hercegovine u roku od pola godine, najkasnije do 1. listopada ove godine i
  • Imenovanje radnog tijela za socijalni dijalog s reprezentativnim sindikatom – Savezom sindikata policijskih organa u Bosni i Hercegovini te imenovanje radne grupe za kolektivno pregovaranje s ciljem zaključenja kolektivnog ugovora.

Ukazali su da su prilikom sastanka Tegeltiji ponudili sporazum s navedenim zahtjevima na potpis na šta je izjavio da nije u mogućnosti potpisati.

Zbog toga su se odlučili na nastavak organizacije protesta

Podsjećamo, ranije su iz Vijeća ministara Bosne i Hercegovine saopćili da je Tegeltija osobno opredijeljen da se poboljša status radnika u institucijama Bosne i Hercegovine.

Iz Sindikata državnih službenika i uposlenika Bosne i Hercegovine su jučer poručili da će održati protest ako se ne susretnu s predsjedavajućim Vijeća ministara.

Traže pregovore o potpisivanju Kolektivnog ugovora, hitno uspostavljanje socioekonomskog dijaloga i vraćanje osnovice za obračun plaća na minimalno 530,50 KM za ovu godinu, a koliko je iznosila prije prvog smanjenja 2008. godine.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar