• PROTESTI U SARAJEVU: Kada će na dnevni red političara doći radnici, njihove plaće i prava
  • PROTESTI U SARAJEVU: Kada će na dnevni red političara doći radnici, njihove plaće i prava
  • PROTESTI U SARAJEVU: Kada će na dnevni red političara doći radnici, njihove plaće i prava

PROTESTI U SARAJEVU: Kada će na dnevni red političara doći radnici, njihove plaće i prava

U organizaciji Sindikata radnika trgovine BiH jutros je ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH organiziran protestni uranak pod nazivom “Kada smo mi na redu?”, a zatim i protestna šetnja do zgrade Parlamenta Federacije BiH.

Nekoliko desetina članova sindikata se pola sata zadržalo ispred Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, a ispred ulaza u instituciju su ostavili svoje zahtjeve.

Nakon toga su se mirnom šetnjom uputili prema Parlamentu Federacije BiH gdje su također iskazali svoje nezadovoljstvo i ponovili zahtjeve.

“Želimo simbolično reći da ostavljamo naše zahtjeve ispred vrata i očekujemo da nas zovnu da bi ih rješavali”, izjavila je Mersiha Beširović, predsjednica Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH.

Ona je istakla i kako se nada da će nova Vlada FBiH zasukati rukave i početi raditi i na pitanjima prava i boljeg statusa svih radnika.

Više od 152.000 radnika danas radi u trgovinama širem Bosne i Hercegovine i da su danas u Sarajevu predstavnici iz svih dijelova države.

Bećirović je istakla da je potrebno natjerati političare da oslobode određenih nameta poslodavce kako bi oni povećali plate svojim radnicima.

“I poslodavci i radnici su svjesni loše situacije. Sada su na redu političari”

Predsjednica ovog Sindikata je kazala da su prilikom šetnje od državnog do federalnog parlamenta svi mogli svjedočiti da su svi tržni centri i trgovačke radnje danas zatvorene.

“Nažalost ni danas ne postoji zakonsko rješenje da to bude tako, ali je to rezultat borbe STBiH, kupaca, ali i medija. I zato svima hvala. Danas smo ovdje da obilježimo Prvi maj, da ne dozvolimo da i ovaj Prvi maj da nas ne bude na ulici radnika i sindikata. Voljeli bismo da nas je puno više, ali naša borba se nastavlja”, dodala je.

Oni su vlasti na nivou BiH i entiteta pitali kada će doći vrijeme za radnike i njihova prava odnosno kada će se početi rješavati problemi radnika.

Sindikalisti su naveli kako su trgovci frustrirani činjenicom da su političari u BiH umjesto ekonomskim problemima i krizom ponovo okupirani beskrajno dugom i i iscrpljujućom uspostavom vlasti. Istakli su kako su umorni od toga da život građana stoji dok traju političke postizborne trakavice.

Današnjim protestom i šetnjom centrom Sarajeva žele skrenuti pažnju da dug proces formiranja vlasti direktno utječe i na stagnaciju i nazadovanje životnog standard radnika.

Sindikat traži hitno usvajanje Izmjena Zakona o unutrašnjoj trgovini Federacije BiH koji bi regulirao slobodne nedjelje i slobodne dane za vrijeme praznika, a koji nije dobio podršku zastupnika u prošlom mandatnom periodu.

Traže i izmjene Zakona o radu, hitno povećanje minimalne plaće i izmjene zakona o porezu na dohodak i doprinosima.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar