U kreditu ste, sljedećih dana o rastu kamata

U kreditu ste, sljedećih dana o rastu kamata

Europska centralna banka (ECB) očekuje dva važna izvještaja koji će joj pomoći da donese ključnu odluku o visini kamatnih stopa. Sutra u 10 sati po srednjoeuropskom vremenu će biti objavljen kvartalni izvještaj ECB o bankarskim pozajmicama, prvi uvid u posljedice nedavnih previranja u financijskom sektoru na rast kredita, prenosi Bloomberg.

EUROSTAT će sat vremena nakon toga objaviti travanjsku stopu inflacije u eurozoni, koja će bitno utjecati na odluku ECB o kamatnim stopama. ECB će objaviti svoju odluku o visini kamatnih stopa u četvrtak 4. svibnja, u 14.15, a šefica ECB Christine Lagarde će se obratiti medijima u 14.45.

Stručnjaci pretpostavljaju da će kamatne stope biti podignute za 25 ili 50 baznih bodova

Glavni ekonomista Axa grupe Gilles Moëc smatra da je najvjerojatnije povećanje za 25 baznih poena, ali da rezultati izvještaja u utorak mogu dovesti do značajnijeg povećanja. “Ako nas iznenade izvještaji o inflaciji i bankarskim pozajmicama, kamatne stope mogu da porastu i na 50 poena”, rekao je Moëc.

Sličnog mišljenja je i glavna ekonomistkinja za eurozonu pri Credit Suisse, Veronika Roharova. ”Ako bi bazni indeks CPI bio blizu nule ili veći, to bi bio snažan signal da ECB da ide na povećanje od 50 baznih poena”, objavila je Roharova. Bazni poen je jedinica mjere kojom se iskazuju mali pomaci kamatne stope, deviznih tečajeva ili prinosa na obveznice.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing