Provođenje izbora u mjesnim zajednicama

Provođenje izbora u mjesnim zajednicama

Općinsko vijeće Prozor-Rama donijelo je odluku o održavanju izbora za članove savjeta (vijeća) mjesnih zajednica. Komisija za mjesne zajednice ovim obavještava birače, dosadašnje članove odbora podružnica i predsjednike mjesnih zajednica i političke stranke na području Općine o predviđenom načinu izbora članova odbora podružnica, odnosno savjeta-vijeća mjesnih zajednica. Postupak izbora razlikuje se od prethodnih izbora, a osnovna je razlika što će se predstojeći izbori provesti u dvije faze i to:

PREDLAGANJE KANDIDATA I PRIPREMA IZBORNE LISTE- GLASAČKOG LISTIĆA

Kandidirati se mogu zainteresirani s biračkim pravom u dotičnoj podružnici- mjesnoj zajednici.
Predlagati- kandidirati mogu pojedinci (druge kandidate, ali i sami sebe), grupe građana, članovi tijela mjesne zajednice i političke stranke. Za važeću kandidaturu potrebna je IZJAVA o prihvaćanju   kandidature potpisana od kandidiranog.
Ako netko predlaže drugog ili sam sebe treba dostaviti potpisanu izjavu da kandidat prihvaća kandidaturu. Obrazac izjave može se dobiti kod članova komisije za mjesne zajednice ili u službi za mjesne zajednice Općine, kod dosadašnjih predsjednika odbora podružnice kao i na web stranici (obrazac IZJAVE se nalazi u prilogu).

Pozivamo sve zainteresirane pojedince i gore navedene (podvučene) subjekte za sudjelovanje i provođenje izbora u mjesnim zajednicama Općine da Komisiji dostave kandidature, odnosno IZJAVE o prihvaćanju kandidature. Pored ovog javnog poziva za kandidiranje, Komisija planira zakazivanje kandidacijskih sastanaka po podružnicama, na kojima će se kompletirati lista kandidata. Prijedlozi kandidata t.j. IZJAVE o prihvaćanju kandidature mogu se predati na sastanku u podružnici, ako prije nisu dostavljene Komisiji. Termini sastanaka bit će objavljeni plakatima i na Radiju.
Nakon pribavljenih kandidatura, Komisija će napraviti i objaviti izborne liste, odnosno glasačke listiće- jedinstvene za podružnicu (bez obzira na stranačku pripadnost kandidata).

IZBORI

Izbori se provode u određenim terminima, slično lokalnim izborima, (a ne kao na prošlim izborima u podružnicama mjesnih zajednica, kad su mogli glasovati samo prisutni na sastanku zbora). Vremensko trajanje samih izbora (u satima) ovisit će od brojnosti birača u odnosnoj podružnici. Vrijeme- termin i mjesto izbora i izborna lista- glasački list bit će objavljeni najmanje sedam dana prije održavanja. Glasovanje provodi birački odbor, a sam postupak glasovanja slično kao i na lokalnim izborima- potpis u birački popis i tajno glasovanje- označavanje kandidata za kojeg birač glasuje, ubacivanje listića u kutiju i time je birač završio glasovanje.
Prebrojavanje glasova bit će odmah po završetku vremena predviđenog za glasovanje. Brojanju mogu nazočiti i građani- birači ako ne ometaju postupak brojanja. Nakon prebrojavanja glasova objavljuju se rezultati.

OBRAZAC-IZJAVA 1

OBRAZAC-IZJAVA 2
Podrobnije obavijesti o izborima – na tel. 036/771-930, ili na mob. 063 352-909, ili 063 477-787
Komisija za MZ

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar