Prvaci svijeta u ratu s koronom: cijepili pola svih građana i više od 80% starijih. Kreće normalizacija života

Prvaci svijeta u ratu s koronom: cijepili pola svih građana i više od 80% starijih. Kreće normalizacija života

Izrael je svjetski rekorder u cijepljenju, čije će rezultate mnogima biti iznimno teško brzo dostići. Od sredine prosinca do danas tamo je ubrizgano oko 4,3 milijuna prve i gotovo tri milijuna druge doze vakcina. Od devet milijuna stanovnika, Izrael ih je barem s jednom dozom procijepio gotovo pola, a potpuno više od 30 posto, s time da je cijepljeno više od 80 posto najugroženije populacije, one starije od 60 godina.

Broj zaraženih uslijed svega je tamo posljednjih tjedana u konstantnom padu. U okviru popuštanja mjera ove nedjelje su u Izraelu za sve otvoreni tržni centri, muzeji, biblioteke, sinagoge, crkve i džamije. I škole su ponovno otvorene za sve više razrede.

Svi Izraelci koji su „preležali” zarazu ili koji su cijepljeni, nakon što prođe tjedan dana od primanja druge doze mogu preko interneta naručiti potvrdu o dovršenoj vakcinaciji. Osobni podaci na toj potvrdi dostupni su jednostavnim očitavanjem QR-koda.

Vlasnici ove potvrde nakon toga mogu naručiti tzv. „Zelenu putovnicu“, koja im omogućava ulazak u hotele, fitnes-centre i na bazene, a od ožujka i u restorane i barove. U Svetoj Zemlji sve je gotovo spremno za potpunu normalizaciju života. Izraelske vlasti su, doduše, propisale visoke novčane kazne za one koji pokušaju krivotvoriti „zelenu putovnicu”. Ministar zdravstva čak prijeti i zatvorskim kaznama.

Red za cijepljenje u Jeruzalemu

Najnovija izraelska studija budi dodatnu nadu da cjepivo farmaceutskih kompanija Pfizer/BioNTech u znatnoj mjeri reducira stopu prijenosa virusa. Rezultati istraživanja koje je provelo izraelsko Ministarstva zdravstva u suradnji s Pfizerom još nisu službeno objavljeni, ali je uvid u te podatke već imalo nekoliko medija, uključujući novinsku agenciju Reuters.

Prema njihovim napisima, cjepivo može spriječiti prijenos virusa Sars-Cov-2 kod asimptomatskih slučajeva za 89,4 posto, a kod simptomatskih za 93,7%

Ako se ti rezultati potvrde, to bi omogućilo puno više normalnosti, ali i potvrdilo da pouzdan put do kolektivnog imuniteta ide putem cijepljenja Pfizer/BioNTechovim preparatom. Dosadašnja istraživanja su samo pokazivala u kojoj mjeri ovo cjepivo štiti od bolesti, ali ne i to pomaže li ono u borbi protiv širenja virusa.

 

Izraelsko Ministarstvo zdravstva objavilo je i nove podatke o efikasnosti rečene vakcine, prema kojima nakon druge doze cjepivo BioNTech/Pfizer u 95,8 posto slučajeva sprječava zarazu, u 98% slučajeva sprječava pojavu simptoma kao što su temperatura i poteškoće s disanjem, a u oko 99% slučajeva razvijanje težih oblika bolesti koji zahtijevaju bolničko liječenje i koji mogu dovesti do smrti.

To popravlja prethodne analize koje su pokazivale da je cjepivo učinkovito u 95% slučajeva. Nedavno je također objavljeno da se ta vakcina pokazuje kao prilično efikasna već nakon prve doze: samo dva do četiri tjedna nakon prve vakcinacije efikasnost je 85 posto, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu „The Lancet“.

 

Kompanije Pfizer i BioNTech također su objavile nove znanstvene spoznaje da se njihovo cjepivo može čuvati i na višim temperaturama nego što je to ranije bilo poznato. Čak i kada ga se čuva na minus 25 do minus 15 stupnjeva ono ostaje stabilno, što znači da se cjepivo može čuvati i u uobičajenim farmaceutskim zamrzivačima i frižiderima.

Dosad je bilo potrebno Pfizerove vakcine čuvati na temperaturama između minus 80 i minus 60 stupnjeva Celzijevih, što je umnogome kompliciralo i njihov transport, a ne samo skladištenje.

Izvor: slobodnadalmacija.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar