Prvi dan suđenja u aferi ‘Respiratori’

Prvi dan suđenja u aferi ‘Respiratori’

Suđenje u aferi “Respiratori” koje je obilježilo pandemijsku 2020. u BiH, počelo je danas u Sarajevu. Osumnjičeni su prvooptuženi predsjednik Vlade Federacije BiH Fadil Novalić, bivši direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, vlasnik poduzeća “F.H. Srebrena malina” Fikret Hodžić i ministrica financija Federacije BiH Jelka Milićević.

Kako navode iz Tužiteljstva BiH, u potvrđenoj optužnici protiv optuženih, navedena udružena skupina optužena je da je nabavila 100 komada respiratora ACM812A po uvećanim cijenama, pri čemu se isporučeni respiratori ne mogu koristiti u svrhe radi kojih su nabavljeni – za potrebe liječenja bolesti COVID-19, javlja N1.

Zbog toga je oštećen proračun i omogućeno stjecanje protupravne imovinske koristi koja bi bila podijeljena između pripadnika ove skupine, dodaju iz Tužiteljstva BiH.

Respiratore je iz Kine u travnju 2020. godine, uvezlo poduzeće “F.H. Srebrena malina” u vlasništvu Fikreta Hodžića, a za potrebe Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ). Respiratori su u Bosnu i Hercegovinu stigli krajem travnja i koštali su Federaciju BiH 10,5 milijuna KM (5,25 milijuna eura).

Četvoro optuženih u predmetu “Respiratori” izjasnili su se da nisu krivi na prvom ročištu koje je održano 29. ciječnju u Sudu BiH u Sarajevu.

Prva pošiljka od 80 respiratora stigla je u Sarajevo 24. travnja. Vještačenjem je Tužiteljstvo BiH utvrdilo da njihovo korištenje nije preporučeno u jedinicama intenzivne njege. Preostalih 20 od ukupno 100 respiratora nabavljenih iz Kine stiglo je na Međunarodni aerodrom u Sarajevu tri dana kasnije.

Iz Federalne uprave civilne zaštite, 23. veljače je potvrđeno da je većina dobila odobrenje za upotrebu i mogu se koristiti u medicinskim ustanovama, piše N1.

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar