‘PRVOSVIBANJSKA ČESTITKA’: 40 posto veće cijene plina nego u Njemačkoj

‘PRVOSVIBANJSKA ČESTITKA’: 40 posto veće cijene plina nego u Njemačkoj

Nedavna odluka Vlade Federacije da udovolji zahtjevu BH-Gasa za povećanjem cijene plina za 29, 29 posto izazvala je zgražanje većeg dijela javnosti.

Bez obzira što je Vlada FBiH pokušala naći opravdanje u činjenici da se povećanje odnosi na distributivna privredna poduzeća mnogi stručnjaci upozoravaju da će se to povećanje ‘prelomiti’ upravo preko leđa običnih građana.Tako su iz Udruženja poslodavaca FBiH kazali kako su jednostavno šokirani najavom Vlade i resornog ministarstva o poskupljenju plina za 29,29 posto, ali nisu iznenađeni ovakvim postupanjem nadležnih u Vladi Federacije BiH.

Poslodavci šokirani

-Konstantno se govori o rasterećenju privrede u FBiH, a samo u posljednjih mjesec dana donesene su tri odluke kojima se poslodavcima nameću dodatna opterećenja, od kojih je najava o poskupljenju prirodnog gasa od 29,29 posto najsnažniji financijski udar na privredu u FBiH. Odlukom o povećanju prirodnog plina po okončanju grijne sezone, kada domaćinstva prestaju u značajnijoj mjeri koristiti prirodni plin, Vlada FBiH pokušava predstaviti ovu svoju odluku kao brigu o građanima, na način da će ovaj cjenovni udar osjetiti ponajprije privreda. No, građanima treba reći da će itekako osjetiti ovo povećanje cijena i to vrlo brzo, jer su kompanije prisiljene višu cijenu plina ugraditi u cijenu svojih proizvoda, tako da će građani, kao krajnji potrošači proizvoda, na kraju plaćati veću cijenu, kažu u Udruženju poslodavaca FBiH.

Iz UPFBiH upozoravaju na ogromnu razliku između cijene naknada za građanstvo i poduzeća, za građanstvo ona iznosi 80 KM na 1.000 kubnih metara gasa, a za privredna poduzeća 260 KM, što je više od tri puta. I to je još jedan vid lažne brige za građane, jer višu cijenu plina za kompanije, na kraju opet plaćaju krajnji potrošači, u ovom slučaju, građani.

Skuplji od Njemačke

-U drugim zemljama, u kojima vlade zaista vode računa o interesu građana, cijene prirodnog plina za privredu su niže nego za stanovništvo. S najnovijim povećanjem cijene plina, privreda u FBiH ima za oko 40 posto veće cijene plina od privrede u  Njemačkoj, naglašavaju u UPFBiH.

Iz UPFBiH pozivaju nadležne da konačno pristupe izradi strategije korištenja prirodnog plina na način da stimuliraju privredu da koriste prirodni plin i na taj način koriste ranije zakupljene kapacitete nabavke i distribucije plina. Postojeća situacija i odluke o povećanju cijene plina poput aktuelne, djeluju destimulirajuće za privredu te je realno očekivati da se dobar dio kompanija koje su koristile plin, sada preusmjere na neke druge izvore energije koji su finansijski pristupačniji. Takve odluke su realne i očekivane, a na gubitku će biti svi, od javnih kompanija koje se bave nabavkom i distribucijom plina do građana.

Razočaranje

U UPDFBiH izražavaju razočaranje nespremnošću vlasti u FBiH da se uhvati ukoštac sa reformama. Udruženje poslodavaca FBiH godinama argumentirano dokazuje da je preveliko opterećenje realnog sektora neizdrživo i kao takvo je faktor blokade bržeg ekonomskog rasta. Sa premjerom Federacije BiH se razgovara i dogovara kako da se pokrenu suštinske ekonomske reforme, na koje su se ove vlasti obavezale Reformskom agendom, u  isto vrijeme se uvode nova opterećenja na privredu.

-Svi zajedno se moramo izjasniti da li smo za reforme ili nismo. Poslodavci jesu i to jasno pokazuju brojnim inicijativama i prijedlozima koji imaju za cilj rasterećenje privrede i poboljšanje poslovnog ambijenta. No, jasno opredjeljenje za reforme i konkretno reformsko djelovanje u smislu rasterećenja privrede i stvaranja boljeg ambijenta za poslovanje moramo vidjeti i od strane vlasti pa i predstavnika međunarodne zajednice. Do sada su reforme išle isključivo na štetu poslodavaca, a mi i UPFBiH tražimo da svi zajedno podnesemo teret reformi, a ne samo poslodavci, kažu u UPFBiH.

Podsjetimo, Vlada Federacije BiH dala je suglasnost da veleprodajna cijena plina za distributivna privredna preduzeća bude viša za 29,29 posto. Od 1. svibnja cijena će biti 0,640 KM po standardnom kubnom metru. U ovu cijenu nije uračunat porez na dodanu vrijednost. Kako je rečeno iz Vlade FBiH, odluka je donesena nakon što je 22. travnja Federalnom ministarstvu trgovine BH-Gas d.o.o. Sarajevo dostavio zahtjev za promjenu veleprodajne cijene prirodnog gasa prema distributivnim kompanijama. Uz zahtjev je stigla i odluka Nadzornog odbora ove kompanije, kao i pozitivno mišljenje Federalnog ministarstva energije, industrije i rudarstva.

-Nakon razmatranja i analize zahtjeva, kao i analize dostavljene dokumentacije koja ukazuje na povećanje ruske nabavne cijene i kursa dolara, prihvaćeno je povećanje cijene od 29,29 posto. Odluka je donesena cijeneći troškove nabavne cijene, trenutnu poziciju BH-Gasa d.o.o. Sarajevo, strateške projekte uz razmatranje svih aspekata poslovanja ovog društva, priopćeno je iz Vlade FBiH.

BH-Gas je u siječnju ove godine tražio povećanje cijena plina za 31,3 posto, ali je federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić kazao da toliko povećanje cijene ne dolazi u obzir te da se u razmatranje može uzeti samo povećanje od tri do pet posto. Na kraju će povećanje ipak iznositi 29,29 posto.

Direktor BH-Gasa Jasmin Salkić rekao je tada kako je povećanje isključivo zasnovano na porastu cijena nafte i naftnih derivata u 2018. godini, a da je slijedom toga došlo do direktnog povećanja ruske nabavne cijene gasa. Također, tada je navedeno kako se BH-Gas počeo suočavati s enormnim gubicima na razlici između nabavne i prodajne cijene gasa, koji su u siječnju na dnevnoj bazi iznosili otprilike 80.000 KM.

 

/Izvor: Dnevni list/

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar