Putin odbacio mirovne pregovore: Nema razgovora dok su Ukrajinci u ofanzivi

Putin odbacio mirovne pregovore: Nema razgovora dok su Ukrajinci u ofanzivi

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je nakon sastanka sa afričkim liderima u Sankt Peterburgu kako Moskva ne odbacuje mirovne pregovore, ali da su oni u ovom trenutku nemogući za provedbu.

Nakon što je ugostio afričke lidere u ovom ruskom gradu, ruski predsjednik je održao govor u kojem se osvrnuo na afričke i kineske mirovne inicijative te je rekao kako one mogu služiti kao podloga za dalje razgovore.

Ipak, za njihovu dalju provedbu, Putin ističe kako za sada ne postoje uslovi.

“Ukrajinska vojska je u ofanzivi, napadaju i sprovode veliku stratešku ofanzivnu operaciju. Ne možemo prekinuti vatru kada smo napadnuti”, rekao je Putin.

Ističe kako Rusija ostavlja šansu da se vrati mirovnim pregovorima.

“Nismo ih odbacili. Da bi ovaj proces počeo, potrebno je da postoji saglasnost sa obje strane”, rekao je ruski predsjednik.

Inače, na sastanku sa afričkim liderima Putin je izjavio i kako je Rusija prošle godine povukla vojsku iz regije Kijeva jer je to zatraženo kako bi se potpisao mirovni sporazum.

“U suštini, dogovoren je nacrt ovog (mirovnog) sporazuma, ali nakon povlačenja naših trupa iz blizine Kijeva, što je od nas zatraženo da stvorimo uslove za zaključivanje konačnog sporazuma, vlasti Kijeva su odbile sve prethodne sporazume”, rekao je Putin.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar