BiH će u idućih 5 godina morati uvesti 150 tisuća radnika

BiH će u idućih 5 godina morati uvesti 150 tisuća radnika

Zahtjev za zapošljavanje radne snage iz Nepala su uputili još i prije početka sezone. Dok, s jedne strane, državljani Bosne i Hercegovine odlaze u inostranstvo, s druge strane zakoni naše zemlje ne olakšavaju uvoz radne snage.

U posljednjih nekoliko godina radno sposobni ljudi u sve većem broju odlaze iz Bosne i Hercegovine. Neslužbeni podaci pokazuju da Bosni i Hercegovini nedostaje 30 tisuća radnika, a u jeku turističke sezone taj problem još je izraženiji. Procjene su da će u narednih pet godina naša zemlja morati uvesti 150 tisuća radnika iz inostranstva. Neki su s tom praksom već počeli, piše BHRT.

Pune bašte restorana, u hotelima se traži mjesto više. Turistička sezona u najvećem turističkom kompleksu u Semberiji je u punom jeku, a sa njom je aktueliziran stari problem. “Nama uvijek fali bar 50 radnika u ovom periodu, svi su otišli u Hrvatsku, Crnu Goru, Njemačku. Najviše osjetimo taj nedostatak radnika i kad su u pitanju konobari, i šankeri, i kuhari, i radnici na održavanju…”, ističe Milena Stanišić, marketing menadžer Etno sela Stanišići. Zahtjev za zapošljavanje radne snage iz Nepala su uputili još i prije početka sezone. Dok, s jedne strane, državljani Bosne i Hercegovine odlaze u inostranstvo, s druge strane zakoni naše zemlje ne olakšavaju uvoz radne snage. “Došli smo do posljednjeg koraka, a to je biro i tu je zakočilo zato što nam biro ne dozvoljava da zaposlimo radnike iz Nepala jer oni tvrde da radne snage ima dovoljno na birou. Mi sa biroa u posljednjih 10 godina nijednog radnika nismo uspjeli zaposliti”. Neslužbeni podaci pokazuju da u našoj zemlji nedostaje 30.000 radnika. Prema evidenciji Službe za poslove sa strancima, trenutno su u Bosni i Hercegovini strancima odobrena 2.860 privremenih boravaka na osnovu radne dozvole.

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar