REVIZIJA U MINISTARSTVU: Službena vozila koristili u vrijeme godišnjih odmora i bolovanja

REVIZIJA U MINISTARSTVU: Službena vozila koristili u vrijeme godišnjih odmora i bolovanja

Ministarstvo komunikacija i prometa BiH u prošloj godini je za upotrebu službenih vozila izdvojilo 99.851 KM. Od toga se na dizel gorivo potrošilo 49.111 KM, materijal i usluge opravki i održavanja vozila 20.160 KM, dok je na osiguranje vozila utrošeno 11.145 KM.

Ovo je navedeno u revizorskom izvješću za prošlu godinu, a državni revizori su naveli i to da nisu mogli na pouzdan način potvrditi da su u Ministarstvu namjenski koristili službena vozila. Donijeli su zaključak da je Ministarstvo dužno osigurati uredno i dosljedno vođenje svih evidencija na osnovu kojih se može pouzdano potvrditi korištenje službenih vozila za potrebe institucije, piše Žurnal.

Uvidom u naloge za službena vozila konstatirali su da u pojedinim nalozima nisu popunjavane kolone koje se odnose na vrijeme polaska i dolaska, a na nekim nalozima su uočili putovanja preko 200 kilometara, dok u evidencijama o prisustvu na poslu nije evidentiran službeni put, niti su otvarani nalozi za službena putovanja.

„Uočili smo i obrnute situacije, odnosno da postoji ostvaren službeni put na određeni datum (prevozno sredstvo – službeno vozilo), a u putnom nalogu za vozilo nije prikazano korištenje vozila na taj datum“, stoji u revizorskom izvještaju za 2022. godinu.

Utvrdili su da postoji neusklađenost dnevno pređene kilometraže za iste relacije, kao i nerealno prikazane dnevno prijeđene kilometraže. Kod pojedinih službenih vozila utvrđena je i neusklađenost korištenja vozila s podacima prikazanim u izvodu promjene računa korisnika.

Revizori su, između ostalog, otkrili i da je u evidenciji o nazočnosti na poslu kod pojedinih zaposlenika prikazan godišnji odmor ili bolovanje, a da je službeno vozilo u tom razdoblju na dnevnoj bazi prelazilo i preko 200 kilometara.

U izvješću nisu precizirali koliko je točno zaposlenika koristilo službena vozila u vrijeme bolovanja ili godišnjeg odmora, niti tko su ti zaposlenici. Međutim, pregledom evidencije nazočnosti na poslu i evidencije o korištenju službenih vozila uočavamo da je jedan od tih zaposlenika i tajnik Ministarstva Igor Pejić. Prema šihterici, on je od 1. do 16. kolovoza prošle godine bio na godišnjem odmoru, dok je službeno vozilo koristio od 4. do 15. kolovoza na relaciji Sovići-Grude-Mostar-Sarajevo.

Podsjetimo da je Žurnal u veljači ove godine pisao da je Tužiteljstvu BiH upućena anonimna kaznena prijava protiv tajnika Ministarstva komunikacija i prometa BiH Igora Pejića zbog navodne zloupotrebe službenog položaja na način da je službeni automobil koristio u privatne svrhe u vrijeme radnog vremena.

U prijavi, koju je i Žurnal dobio na uvid, stoji da je službenim vozilom Škoda Superb, registarskih oznaka E30-T-533, skoro svakog tjedna, navodno, bez putnih naloga putovao u Hrvatsku, gdje ima nekretnine. Iz EUROPOL-a su proslijedili SIPA podatke da je ovo vozilo od 4. ožujka 2019. do 15. kolovoza 2022. godine granicu prešlo 265 puta, a da je Pejić u njemu bio 258 puta.

Tom prilikom, navodno, nije imao pozivno pismo što Pejić negirao.

„Nije točno da za službena putovanja prilikom prelaska granice nisam imao pozivno pismo, niti je točno da za svakodnevnu uporabu službenog vozila nisam imao odgovarajući službeni nalog“, stoji u njegovom pisanom odgovoru na Žurnalov upit.

Pejić navodi da je upoznat da Tužiteljstvo BiH provjerava navode iz anonimne prijave koja je protiv njega podnesena sredinom 2022., te negira da je sam sebi stavljao plus u evidenciju nazočnosti na poslu u dane kada službeno nije bio u uredu.

Iz Ministarstva su naveli da su po nalogu Suda BiH svu traženu dokumentaciju predali SIPA, uključujući i putne naloge za tajnika. Dalje su naveli da je način korištenja službenih vozila propisan pravilnikom Vijeća ministara BiH, te internim pravilnikom i aktima Ministarstva.

„Navedenim aktima je utvrđeno da tajnik ima pravo na korištenje službenog vozila kontinuirano tijekom 24 sata. Također, definirano je da osoba koje koristi, odnosno upravlja službenim vozilom osobno odgovara za njegovo pravilno i namjensko korištenje“, odgovorili su iz Ministarstva.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar