Putin zabranio “vulgarne” klasike književnosti u školama

Putin zabranio “vulgarne” klasike književnosti u školama

Ruski srednjoškolci ne mogu kupiti knjige koje su potrebne za školu, a čiji su autori neki od najvećih pisaca u zemlji, zbog zakona protiv vulgarnosti koji je potpisao predsjednik Vladimir Putin 2014. godine.

Alisa ima 17 godina, što je dovoljno da bi učila pjesme Sergeja Jesenjina u školi, ali ne i da kupi njegove knjige u knjižari.

U razgovoru za Radio Slobodna Europa ona objašnjava da je u prodavnici pitala za te knjige, a da su joj prodavci pokazali knjige umotane u plastiku.

“Zamolila sam ih da ih otpakuju da ih pogledam, ali osoblje prodavnice je reklo da to nije moguće, jer još nemam 18 godina”, kaže Alisa.

Putin je 2014. potpisao Zakon o vulgarnosti 2014. koji zabranjuje prodaju knjiga maloljetnicima, koje imaju vulgaran sadržaj, iako nacionalni nastavni plan predviđa slušanje nekih od ovih radova kao obavezno.

Zakon zabranjuje riječi koje koristi slavni pjesnik Aleksandr Puškin. Ruski velikani poput Vladimira Majakovskog, Sergeja Jesenjina i Josifa Brodskog se drže u tajnosti.

Natalia Kunšćikova, nastavnica književnosti u srednjoj školi, kaže da su to djela koja se moraju proučavati.

“Na primjer, ‘Na sav glas’ od Majakovskog. Kako možete pročitati riječ sa zvjezdicama, a da se rimuje? …’Moji uvaženi drugovi budućih naraštaja… čeprkajući ovih dana po okamenjenom ‘zvjezdica, zvjezdica…’, vi ćete se možda raspitati gdje se ja uklapam.”

Alisa se protivi zakonu i kaže:

“Čitam što želim. Zašto je meni to uskraćeno kao državljanki Ruske Federacije?“

Knjižari mogu biti kažnjeni i do 725 dolara ako ovakve knjige prodaju maloljetnicima i one im mogu biti zaplijenjene.

Vladislav Grigoriev, prodavač u knjižari, kaže da ponekad nema opravdanja za takvo označavanje.

“Ne mislim da dužnosnici to rade jer su nesposobni, ali to je kao transportna traka. Čak i ako cenzori koji to rade nisu nesposobni, onda moraju biti preopterećeni”, dodao je.

Na kraju, Alisi knjige kupuju roditelji kako bi ih mogla čitati.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar