Putinovi anđeli dolaze u BiH: Noćni vukovi na turneji ‘Ruski Balkan’

Putinovi anđeli dolaze u BiH: Noćni vukovi na turneji ‘Ruski Balkan’

Tjednik Newsweek tekst počinje svojim saznanjima da će 15 članova “Noćnih Vukova” 19. ožujka doputovati u Srbiju i Bosnu kako bi “istražili kulturni utjecaj ruske imperije na Balkanu”.

(foto: vođa Noćnih vukova Aleksandr Zaldostanov)

Prema istom izvoru, tura nosi naziv “Ruski Balkan” i tijekom nje verojatno će se sastati s političkim predstavnicima Republike Srpske, piše Radio Slobodna Europa (RSE).

Neki stručnjaci kažu da motociklisti možda imaju za cilj potaknuti antizapadno raspoloženje na Balkanu, regiji sa kompiciranom poviješću etničkih tenzija, separatizma, oružanog sukoba i konkurentnih utjecaja Rusije i Zapada.

“Ako pogledate što ti ljudi rade – Oni inspiriraju ekstremističku ideologiju i povezani su s različitim grupama koje potiču ekstremizam”, rekao je Reuf Bajrović, bivši političar u BiH, za Newsweek. “Ovo vidim kao dio njihove šire strategije, da destabiliziraju Balkan u nečemu u čemu žele.”

Neki analitičari tvrde da su se Noćni vukovi već počeli povezivati s proruskim političarima na Balkanu.

“Posjeta je problematična, jer je to kriminalna, paravojna organizacija, izravno predstavništvo Kremlja, koja počinje sve više i više otkrivati otvorene političke veze sa secesionističkim režimom političara bosanskih Srba Miloradom Dodikom i autokratskom vladom Predsednika Srbije Aleksandra Vučića “, kaže za Newsweek Jasmin Mujanović, bh. analitičar.

“Ovo su pojedinci koji su veterani konflikta Ukrajine, neki od njih vjerojatno imaju iskustva u jugoslovenskim ratovima i imaju evidenciju i koji se ponašaju kao Putinovi šokantni vojnici.”

Bez obzira na to ima li Rusija utjecaja, rukovodstvo Noćnih vukova očito vjeruje da je banda povijesna misija.

“Naši motocikli su svemirski brodovi pod zvjezdama uz pomoć kojih pišemo povijest i koji su zauvijek povezani s borbom za budućnost Rusije”, rekao je Aleksandar Zaldostanov, vođa Noćnih vukova, koji nosi nadimak Kirurg, u nedavnom intervjuu za ” Srpski glas”.

Putinovi anđeli

“Bili su anarhični zaljubljenici motora, a sada su pristalice ruskog predsjednika. Upoznajte Noćne vukove, najozloglašeniju moskovsku motorističku bandu”,

Ovako počinje tekst koji je nedavno objavio britanski The Guardian predstavljajući ovu skupinu.

The Guardian piše i da se klub može pohvaliti tisućama članova diljem istočne Europe, kao i da uživa bliske odnose s ruskim predsjednikom, što je navelo neke da ih nazovu Putinovim anđelima.

Iako je klub sa sjedištem u Moskvi privukao međunarodnu pozornost medija, postojanje kluba u samoproglašenoj Luganskoj narodnoj Republici (LNR) ostaje uglavnom neprijavljeno.

Za članove Noćnih vukova, kolaps Sovjetskog Saveza ostaje izvor dubokog žaljenja. Aneksija Krima im je pružila savršenu priliku kako bi pomogli Rusiji da ponovo utvrdi svoju snagu i uzdigne izgubljenu oblast. “SSSR je bio najmoćnija imperija na svijetu“, njihova je poruka.

Noćni vukovi su prvo krenuli iz podzemlja u Moskvi 1980-ih godina. U liberalnom okruženju koje je cvjetalo pod reformama Mihaila Gorbačova.

Od tih ranih godina, Noćni vukovi evoluirali su iz anarhičnih zaljubljenika dvotočkaša u ključnu komponentu propagandne mašinerije u Kremlju.

Kolovoz 1991. godine bio je ključni trenutak, kada su se pomjerili s margine pridružujući se otporu protiv neuspješnog anti-Gorbačovog puča koji su pokrenuli komunistički tvrdolinijaši.

Tijekom devedestih, klub je održavao godišnje spektakle motocikala i pokrenuo liniju odjeće Wolf Wear. Od tada je Putin postao njihov najmoćniji pokrovitelj s ogromnim grantovima i vozeći Harley-Davidson na tri točka kao pratnja Noćnih vukova.

Ruski stručnjak Mark Galeoti, profesor globalnih pitanja na Sveučilištu u New Yorku, kaže da Noćni vukovi djeluju kao “zastupnici i alati države”.

Drugim riječima, Kremlj ih je izvukao s margina kako bi iskoristili njihov pro-putinizam, zagriženo pravoslavlje i antiameričku retoriku kao moćan izvor laganog utjecaja.

Sankcije za Noćne vukove

Podsjetimo, prošle godine Gruzijska vlada je zabranila ulazak ruskoj motorističkoj bandi koja je usko vezana s predsjednikom Vladimirom Putinom.

Gruzijski ministar unutarnjih poslova Giorgi Mgebrišvili rekao je novinarima u Tbilisiju 3. svibnja da članovima Noćnih vukova nije bilo dozvoljeno da uđu u zemlju 2. svibnja. Izuzev toga nije davao nikakve druge detalje.

Više o ovoj temi možete pročitati na ovom  LINKU.

/Republikainfo.com/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar