• Radnici čapljinske Laste: Tvornica je ugašena, mi smo poslani kućama
  • Radnici čapljinske Laste: Tvornica je ugašena, mi smo poslani kućama
  • Radnici čapljinske Laste: Tvornica je ugašena, mi smo poslani kućama
  • Radnici čapljinske Laste: Tvornica je ugašena, mi smo poslani kućama

Radnici čapljinske Laste: Tvornica je ugašena, mi smo poslani kućama

”Firma je dakle prestala raditi, mi smo na ulici, ni tamo ni ovamo, pedeset godina je prosjek starosti zaposlenih”, kaže predsjednik Sindikata Laste Luka Trtanj.

Antonija Granić u čapljinskoj Lasti radi već 39 godina i šest mjeseci. U mirovinu je, prema zakonu, mogla za pola godine, ali to izgleda neće dočekati. Ni o čemu, tvrdi, nije obaviještena, a poslana je kući, kao i njenih 150 kolega, prije mjesec dana. ”Nitko nas nije ništa obavijestio, prije Božića smo poslani kući kao za praznike, ali nas više nisu zvali. Mi smo razočarani, ja radim 39 godina i šest mjeseci i ostajem bez posla. Tko će mene uzeti da radim sa 56 godina, a skoro više i ne mogu raditi. Ne bismo išli u mirovinu da se može radit”, kaže Antonija Granić. Podsjetimo, nedavno je tvornica keksa i vaAa Lasta iz Čapljine veliki dio svojih zaposlenika poslala na burzu rada. Prema riječima djelatnika, od njih stotinjak u tvornici ih je ostalo svega dvadesetak s ugovorima na neodređeno. Poznato je da se Lasta, čiji je većinski vlasnik hrvatsko Zvečevo, već dugo bori za redovitu isplatu plaća koje se kreću oko 400 KM i manje. Budućnost zaposlenih je upitna kao i uplate njihovih potraživanja. Predsjednik samostalnog sindikata tvornice ”Lasta” Čapljina Luka Trtanj kaže kako su razlozi okupljanja ispred pogona što poslodavac i gospoda iz Zvečeva nisu bili u stanju radnicima reći što se događa.

”Okupili smo se da ljudima u Čapljini kažemo da Lasta kao firma više ne postoji, prestala je sa radom. Prestali smo raditi 23. prosinca 2016. godine i do dan danas nismo pokrenuli proizvodnju. Bez ikakvog govora od strane poslodavca, ništa nam nisu rekli kad su nas poslali kući, ni zašto idemo ni do kada ćemo biti kod kuće. Jučer su šefovi rekli poslovođama da dođu da su im pripremljeni papiri da se odjave u firmi i prijave na biro. Čuli smo da poslodavac nudi da se odričemo svega ako potpišemo taj papir. Firma je dakle prestala raditi, mi smo na ulici, ni tamo ni ovamo, pedeset godina je prosjek starosti zaposlenih, koji nisu negdje prispjeli”, kaže Trtanj. Slavica Lekić u Lasti radi više od 30 godina. ”Tražimo tri plaće, otpremninu, mirovinsko, zdravstveno, i sve što nas sljeduje”, govori, dok njena kolegica Mila Nikše govori isto. ”Petu godinu radim pod ugovorom, nisu mi isplaćene tri plaće i doprinosi za 2014., 2015. i 2016. godinu”, kaže Mila Nikše. Radnici su ustrajni u svojim zahtjevima, a iz Uprave se danas nisu oglašavali po ovom pitanju.

Bljesak.info

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar