Radnik Aluminija pred sjedištem stranke poderao člansku HDZ-a BiH

Radnik Aluminija pred sjedištem stranke poderao člansku HDZ-a BiH

Radnici Aluminija koji je jučer ostao bez struje potrebne za proizvodnju danas su se okupili ispred sjedišta HDZ-a BiH u Mostaru. Jedan od radnika je demonstrativno poderao člansku kartu te stranke, javlja klix.ba.

Prije dolaska pred sjedište HDZ-a održan je sastanak Nezavisnog sindikata zaposlenika Aluminija na kojem je zaključeno da će kompanija otići u stečaj, te da će radnicima biti vjerovatno osigurana još jedna plaća.

Radnici su tražili susret sa predstavnicima HDZ-a, ali su došli pred praznu zgradu.

Čović se smilovao i primit će radnike Aluminija

Nekoliko stotina radnika mostarskog Aluminija, koji je noćas prestao s radom, okupilo se u srijedu nešto prije 13 sati ispred zgrade HDZ-a BiH u Mostaru tražeći odgovore za nastalu situaciju.

Međutim, pred radnike Aluminija nitko još nije izišao iz Središnjice HDZ-a BiH, oko koje se nalaze i specijalne snage policije.

Neslužbeno se saznaje kako je sastanak s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem dogovoren za sutra u Središnjici HDZ-a BiH u Mostaru.

Zbog toga, kako je potvrdio Romeo Biokšić, predsjednik Neovisnog sindikata uposlenika, radnici Aluminija pozivaju građane Mostara da se okupe pred zgradom središnjice HDZ-a BiH u 11:30 sati kako bi mirnim okupljanjem dali podršku radnicima.

“Ovo je sramota svih hrvatskih ministara u Vladi FBiH, isto tako i onih u Vladi Hrvatske. Poslije godišnjih odmora dolazi stečajni upravitelj, a onda ćemo znati šta i kako dalje”, kazao je Biokšić.

Na pitanje novinara kako komentira izjavu Dragana Čovića da suosjeća s radnicima, Biokšić se nasmijao i pita što znači to da suosjeća.

“Mi smo na ovo upozoravali godinama ministre u Vladi FBiH i Vladi Hrvatske. Oni nisu imali osjećaja za naše vapaje i napokon sinoć su nas ugasili. Hvala velika na ovome svim hrvatskim domoljubima”, kazao je Biokšić zahvalivši novinarima na velikoj podršci.

Predsjednik Skupštine Nezavisnog sindikata zaposlenika Aluminija Pero Bebek izjavio je da će radnicima biti isplaćena jedna plaća i objasnio dalje procedure.

“Istekao nam je konsolidacijski račun koji bi se trebao produžiti. Trebala bi se desiti isplata jedne plaće, a pokrenut će se i stečajni postupak. Po najavama nekih advokata proces neće trajati brzo, a prije odabira stečajnog upravnika sadašnji direktori nastavljaju obavljati dužnost. Rečeno je da će se radnici smjenjivati na poslovima kako ne bi svi radili u isto vrijeme, a to ne bi trebalo da utječe na plaću”, rekao je Bebek.

On je istakao kako ovo nije problem koji je nastao prošle godine ili prošlog mjeseca, već traje godinama.

Jedan od radnika Aluminija u znak prosvjeda protiv katastrofalne politike ove stranke, pocijepao je člansku kartu HDZ-a pred sjedištem stranke.

Aluminij d.d. Mostar s radom je prestao noćas, četiri minute iza ponoći, čime je ostvaren najcrnji scenarij na koji su proteklih dana upozoravali radnici tog poduzeća.

Nagli prestanak rada prouzročit će hlađenje i stvrdnjavanje tekućeg metala u proizvodnim ćelijama što će prouzročiti ogromne štete na pogonu, a eventualno ponovno pokretanje proizvodnje zahtijevat će ogromne troškove.

Podsjećamo, zbog visokih cijena električne energije Aluminij nekoliko zadnjih godina posluje s gubitkom. Ukupni dug kompanije iznosi oko 400 milijuna maraka, od čega se više od pola odnosi na dug za potrošenu električnu energiju.

Vlada FBiH vlasnica je 44 posto dioničkoga kapitala u Aluminiju, mali dioničari također imaju 44 posto dionica, a Vlada Republike Hrvatske preostalih 12 posto.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar