Živko Budimir oslobođen optužbi

Živko Budimir oslobođen optužbi

Općinski sud u Sarajevu oslobodio je bivšeg predsjednika Federacije BiH (FBiH) Živka Budimira optužbi za krivična djela zloupotreba položaja i ovlasti, primanje dara ili drugih oblika koristi.

Budimira se teretilo da je kao predsjednik Federacije BiH, samoinicijativno ili nakon intervencija različitih osoba, među kojima i osoba iz političkog života, kao i osoba iz kriminalnog miljea, zloupotrijebio položaj i ovlasti predsjednika FBiH, na nezakonit način izvršio pomilovanja, oslobađanja od kazni zatvora, te brisanja iz kaznene evidencije za osobe osuđene na različite zatvorske kazne.

Teretilo ga se i za zloupotrebe položaja ili ovlasti nezakonitim plaćanjem računa te kupovinom odjeće i drugih predmeta za osobnu upotrebu, koji su kupljeni proračunskim sredstvima.

Predmetom su bili obuhvaćeni i Suad Kulosman, Željko Asić i Armin Kulovac koji su priznali kaznena djela i sklopili sporazum s Tužiteljstvom. U procesu je optužen i njegov savjetnik Petar Barišić, ali njegov predmet je izdvojen te je za njim raspisana tjeralica jer nije dostupan pravosuđu u BiH.

Protiv pomoćnika ministra pravde FBiH Hidajeta Halilovića istraga je obustavljena jer nije bilo dokaza da je sudjelovao u kaznenim djelima.

Predmet je prvobitno vodilo Tužiteljstvo BiH, nakon čega je on prebačen na županijsku razinu. Suđenje je trajalo gotovo četiri godine.

/Republikainfo.com/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar