RAGUŽ: “Na kraju će HDZ, SDA, DF i vjerojatno SDP biti vlast u FBiH”

RAGUŽ: “Na kraju će HDZ, SDA, DF i vjerojatno SDP biti vlast u FBiH”

Gost prvog ovotjednog izdanja Rezimea Federalne televizije bio je Slaven Raguž, predsjednik Hrvatske republikanske stranke i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH. Kaže da HNS već godinama nije ono što bi trebao biti.

“A to je jedan svojevrsni politički svjetionik hrvatske politike u BiH i od ideje kakav je HNS trebao biti, kao svojevrsni politički odgovor na sva nametanja visokih predstavnika i sva gaženja ljudskih, političkih i građanskih prava Hrvata u BiH, HNS je postao svojevrsna parodija samog sebe. Postao je alat u funkciji političkog marketinga i promocije vladajuće stranke u Hrvata, a to je HDZ BiH. HRS-u u tome, na takav način nema mjesta.” Navodi da je pitanje koliko u ovom trenutku ima smisla stati nasuprot Dragana Čovića, ponuditi alternativu.

Reforma mentaliteta

“HNS ovakav kakav je danas, u biti je stavljen znak jednakosti između HNS-a i HDZ-a BiH. Treba nam reforma mentaliteta. Moramo komunističko-partijski mentalitet ostaviti iza sebe i tek tada će se demokratske snage same po sebi isprofilirati. U trenutnim okolnostima to apsolutno nema smisla.” O usvojenoj deklaraciji HNS-a Raguž kaže da je to samo još jedna u nizu.

“Ono što nedostaje i što smo mi kroz rad pokušavali implementirati je ispit savjesti. Cijeli niz zaključaka je ostao samo mrtvo slovo na papiru. HNS ovakav kakav jeste nije ni sjena one ideje i institucije kakva je zamišljena u trenutku kada su naši politički predstavnici kreirali HNS kao instituciju.” Smatra da je hrvatsko jedinstvo u praksi isprostituiran pojam da je besmisleno uopće ga i spominjati. “HNS je instituiran u trenutku groznog gaženja političkih, ljudskih i građanskih prava nametanjima raznih visokih predstavnika, izmjenama Ustava Federacije, izmjenama Izbornog zakona koje su imale za cilj od Hrvata kao konstitutivnog naroda učiniti manjinu. I tu mora postojati hrvatsko jedinstvo, ali problem je prakticiranje tog hrvatskog zajedništva.”

Legitiman Hrvat samo ako dolazi iz HDZ-a

Naglašava da je trenutno legitiman Hrvat samo Hrvat koji dolazi iz HDZ-a BiH. U Vijeću ministara ćemo imati jednu većinu, a na nivou Federacije drugu Raguž pojašnjava da u predloženim ustavnom-pravnim reformama BiH se s 10 županija administracija svede na dva. “To omogućava da BiH konačno postane uistinu suverena zemlja, a ne međunarodni protektorat. ako nastavimo ovako formirati odnose u BiH nemamo ni kratkoročnu budućnost. Mi smo taj problem riješili na osnovu već postojećih zakona u BiH. Sve priče o podjeli Bosne, o crtanju novih karata padaju u vodu jer mi nismo izmišljali toplu vodu, koristili smo postojeće zakone. Federacija BiH je postala servis i bankomat vladajućih elita. Moramo graditi zemlju po mjeri ljudi koji žive u njoj.”

Program skup lijepih želja

O vladajućoj koaliciji SNSD-HDZ-Osmorka kaže da je program skup lijepih želja koje će biti vrlo teško sprovesti u djelo. “To je jedan tipični brak iz interesa koji se sveo na matematiku i raspodjelu ideja. Sigurno je da će ovo Vijeće ministara potrajati jer su procedure složene da bi došlo do njegove smjene, ali je upitno što će se desiti na nivou FBiH. Tu se neće lako razbiti koalicija HDZ-SDA.

Na kraju će HDZ, SDA, DF i vjerojatno SDP biti vlast u Federaciji. Mislim da će se stvoriti nova/stara koalicija. U Vijeću ministara ćemo imati jednu većinu, a na nivou Federacije vrlo vjerojatno drugu.” Raguž smatra da će Ilija Cvitanović biti četvrta ruka koja će djelovati u skladu s HDZ-om BiH. Navodi da će se “nastaviti ponašati kao konstruktivna oporba”. “HNK i SBK čekaju da vide kako će se posložiti karte na nivou Federacije i onda će se to reflektirati na te kantone”, zaključio je Raguž.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar