Rama nakon Drugog svjetskog rata: Fra Augustin Brkić u zatvoru

Rama nakon Drugog svjetskog rata: Fra Augustin Brkić u zatvoru

Fra Augustin Brkić pošao je u Sarajevo 22. srpnja 1946. godine kaneći se zadržati nekoliko dana, ali umjesto u sarajevskom samostanu skrasio se u zatvoru. Sa sobom je nosio bočicu žive kako bi je unovčio pa ga je policija proglasila krivim i ošišala te ga nakon mnogo gnjavaže pustila. Jeftino je prošao, jer se u to doba u zatvor išlo “za ništa”, a glavu se gubilo za bilo što.

Ni fra Kazimir Ivić nije bolje prošao. Kad je došao na Šćit uoči sv. Fra­nje, po noći su došli Fikret Mandžuka i Enver Hadžić i odveli ga u zatvor.

Prozorska župa traži franjevce

Prozorska župa nije imala svoga župnika. Služili su je fratri sa Šćita. Kad je Uzdol dobio župnika, onda je Nadbiskupski ordinarijat odredio da jedan dio prozorske župe služi uzdolski, jedan gračački, a neka sela šćitski župnik. Prozorski župljani su željeli imati svoga svećenika pa su Nadbiskupskom ordinarijatu u Sarajevu 27. listopada 1947. godine uputili molbu s 50 potpisa tražeći da franjevci preuzmu upravu nad njihovom župom. Njihova župa je od 1942. bila često bez župnika. Nakon smrti vlč. Petra Perića godine 1943. jedno vrijeme je župnikovao vlč. Miro Petrović, ali malo je boravio u Prozoru. U jesen 1947. godine došao je za prozorskog župnika vlč. Serafin Tvrtković, ali se ubrzo povukao, te je župa opet ostala bez župnika. Župni stan zaposjeli su stanari, a crkvu je vlast pretvorila u skladište.

Kad je uzdolska župa ponovno ostala bez župnika, Ordinarijat moli 4. svibnja 1949. šćitskog župnika da “preuzme brigu i za tu župu”. Ordinarijat se 4. lipnja 1949. godine “toplo zahvaljuje na susretljivosti i požrtvovnosti” koju su šćitski fratri pokazali služeći ove župe.

 

Fra Ljubo Lucić, Rama kroz stoljeća

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar