Rama nakon Drugog svjetskog rata: Konačno krizma u Rami

Rama nakon Drugog svjetskog rata: Konačno krizma u Rami

Na Šćitu je 1950. godine najavljena krizma u ramskom kraju. Mladi su se ozbiljno spremali za sakramenat, koji je u Rami dijeljen zadnji put prije dvadeset godina. Generalni provikar Vrhbosanske nadbiskupije dr. Marko Alaupović dijelio je na Šćitu sakramenat svete potvrde na Malu Gospu 8. rujna 1950. godine. Nadbiskup dr. Ivan Šarić nalazio se u izbjeglištvu u Španjolskoj. Bilo je 2.321 krizmanika. Nije ni čudo, jer se nakupilo mnogo nekrizmanih, krizmali su se ne samo dječaci i djevojčice nego i momci i cure. Na Gračacu je bila krizma 10. rujna 1950. za gračačku i doljansku župu. Krizmano je 588 krizmanika. Župna kuća na Gračacu služila je i župniku za stan, ali glavninu stanara sačinjavali su geometri koji su premjeravali teren za buduće jezero, a u župni se stan smjestio i mjesni narodni odbor.

Iste godine slavio se još jedan radostan događaj. Dana 16. srpnja 1950. fra Miroslav Abaz i fra Ivan Krešo, predratni đaci, nakon mnogo peripetija završili su studije, zaređeni su u Dubrovniku i došli su u razorenu Ramu prikazati Bogu svoju prvu misnu žrtvu, držeći istog dana dvije mlade mise. Bila je to velika okrepa i nada za ramski puk koji je u teškim godinama navikao gubiti, a ne dobivati misnike.

U Doljane je došao za župnika fra Željko Džaja, dok je fra Bono Ravlić došao za župnika na Gračac sljedeće godine. Dotadašnji župnik na Gračacu fra Alfozo Domaćinović napustio je red u svibnju 1951. godine. Nakon njega došao je fra Mladen Momčinović, ali se on ubrzo razbolio i umro od raka u Sarajevu.

Godine 1950. opet su na Šćit došle školske sestre franjevke Hercegovačke provincije s. Stanka Marijanović i s. Mandalena Ramljak. Nažalost, sestre su krajem sljedeće godine opet napustile šćitski samostan.

 

Fra Ljubo Lucić, Rama kroz stoljeća

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar