Koliko je zaista francuski državnik i vojskovođa bio nizak?

Koliko je zaista francuski državnik i vojskovođa bio nizak?

Možda ste već čuli za izraz “Napoleonov kompleks”. Riječ je o navodnom kompleksu od kojega pate jako niski ljudi, točnije muškarci koji nedostatak visine nadomještavaju agresivnim i nadobudnim ponašanjem. Prema istraživanjima povjesničara, Napoleonova visina bila je oko 169 cm, što je približno prosječnoj visini za muškarce tog doba, kraj 18. i početak 19. stoljeća, piše History.

Prema ovim podacima, iako Napoleon nije slovio za diva u tjelesnom smislu, svakako nije bio neuobičajeno nizak. Ako je francuski vladar bio prosječne visine, zašto smo ga onda zapamtili kao nisku figuru?

 

U pitanju je britanska propaganda koja ga je ovjekovječila kao temperamentnog patuljka, a osobito je zaslužan James Gillray, čije su brojne karikature bile jako popularne za vrijeme Napoleonove vladavine (1799. – 1814., 1815.). Gillray je bio nadareni karikaturist i grafičar. Nemilosrdno je ismijavao Bonapartea, do te mjere da je jednom prilikom francuski državnik zahtijevao od britanskih vlasti da cenzurišu njegove crteže.

Napoleonova narav, pak, nije izmišljotina, a jedan događaj je posebno nadahnuo Gillraya da nadalje dočara francuskog vladara kao sramežljivog patuljka. Naime, Napoleon se 1803. u Tuileries palači, u Parizu, sastao s brojnim evropskim diplomatama. Ugledavši britanskog veleposlanika lorda Whitwortha, izgubio je strpljenje i napravio scenu, a zatim se povukao u svoje odaje, ostavivši diplomatski zbor da se zgražava nad takvim nedoličnim ponašanjem i izljevom burnih emocija.

 

Od tog trenutka, James Gillray počinje redovno oslikavati Napoleona kao nevjerovatno niskog čovjeka, često u naletu histerije i napadima bijesa. Jedna od najpoznatijih političkih karikatura u povijesti je Gillrayeva ilustracija The Plumb-pudding in Danger iz 1805., koja dočarava Napoleona i britanskog premijera Williama Pitta the Youngea kako dijele svijet među sobom, koristeći mačeve kao pribor za jelo. Napoleon je prikazan upola manji od britanskog premijera, toliko da se morao podignuti sa stolice kako bi odsjekao svoj dio, koji predstavlja cijelu Evropu, s izuzetkom Velike Britanije i Irske.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar