Rama nakon Drugog svjetskog rata: Fra Kazimir Ivić u zatvoru

Rama nakon Drugog svjetskog rata: Fra Kazimir Ivić u zatvoru

Nova je vlast željela riješiti problem religije pa je napadala svećenike, zatvarajući ih za svaku sitnicu, a većinom bez ikakva razloga. I vjernici su zatvarani. Stari je samostan bio jedno vrijeme ispostava OZN-e na Šćitu. Sve su sobe bile pune, a tavan je bio pretrpan. Zdanje koje je pamtilo dobre i plemenite likove starih fratara, njihove molitve i mudre riječi, sad je odjekivalo od udaraca i jauka zatvorenih Ramljaka iz kojih su bezdušni mučitelji htjeli iznuditi priznanja i iščupati im iz duše sve ono što su fratri stoljećima zasađivali.

Ramljak se nije dao. Otrpio je zlostavljanja i nasilje i ostao vjeran svojoj tradiciji, onomu što su mu ostavili fratri svojim govorom i svojim primjerom.

Ramski su fratri zajedno s narodom trajno ubijani i zatvarani. Za vrijeme rata dvojica su ubijena, ostali su rastjerani, u ratu su mnogo patili u nesigurnosti, odvođeni su na saslušanje, a i nakon rata neki su išli na “sud časti”, ali su se razmjerno brzo oslobodili. Fra Kazimir Ivić je ipak dospio zatvor na duže vrijeme. Dva tjedna iza blagoslova zvona, 17. listopada 1948, došli su policajci na Gračac, pokazali Kazimiru rješenje o lišavanju slobode, pretresli kuću te ga odveli u Konjic, a nakon dva dana skrasio se u Sarajevu. Kazimir je još prije doznao kako se OZN­‑a zanima za njega i ispituje ljude o njemu. Osuđen je u Mostaru na tri godine zatvora. Odležao je u Zenici dvije godine i 22 dana.

Kad je Kazimir otišao u zatvor, gračačku je župu služio doljanski župnik fra Franjo Vrdoljak, dolazeći svake druge nedjelje služiti misu i svršavati tekuće poslove. Krajem ožujka 1949. godine na Gračac je za župnika došao fra Alfonzo Domaćinović, ali je ubrzo pozvan na dva mjeseca vojne vježbe, pa kad se vratio morao je voditi brigu za župu Doljane koja je ostala bez župnika. Tek u veljači 1950. u Doljane je došao fra Anđeo Mutić.

Na Šćitu je stalno bio gvardijan fra Jerko koji je često ostajao sam u onolikoj župi, služeći k tome i prozorsku župu. Pomagali su mu jedno vrijeme fra Vjerko Kulijer, fra Krešo Bralo te fra Anđeo Mutić, koji je napravio dobar popis župljana, tj. Stanje duša, dok konačno nije došao fra Bono Ravlić, kad je izišao iz zatvora. Na Uzdol je 4. lipnja 1949. godine došao za župnika vlč. Antun Bogdan.

 

Fra Ljubo Lucić, Rama kroz stoljeća

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar