RAMA U ZAGREBU: U Napretkovom kulturnom centru promovirani knjiga i pjenušac “ZNAMEN”

RAMA U ZAGREBU: U Napretkovom kulturnom centru promovirani knjiga i pjenušac “ZNAMEN”

Knjiga “Znamen na koži: tradicijska tetovaža žena Hrvatica katolkinja iz Bosne i Hercegovine” autorice prof. Vesne Haluga promovirana je jučer, 1. svibnja 2023. godine, u Zagrebu u organizaciji HKD Napredak i Izdavačke kuće Dominović.

Neizostavan dio promocije bio je i ramski kraj sa svojim tradicionalnim tetovažama koje su mjesto našle upravo u knjizi profesorice Haluge, kao i napjevi i nošnja tijekom promocije.

Foto: Domagoj Hajduković

U Napretkovom kulturnom centru govorili su urednica Petra Somek, profesor i recenzent dr. sc. Nikša Sviličić i autorica dr. sc. Vesna Haluga

“Zahvaljujem svima koji su svojim dolaskom uveličali promociju i učinili me sretnom i bogatom. Lijep je osjećaj imati toliko prijatelja. Hvala i domaćinu Napretkovom kulturnom centru te Mirjani Zelenika i Marku Dominoviću na savršenoj organizaciji promocije. Kao što sam napisala u knjizi: “Ako su oči ogledalo duše, ruke su ogledalo života”, a „išarane“ ruke žena kojima je posvećena ova knjiga ogledalo su života čitavog našeg, hrvatskog naroda… Kada pogledate moje ruke, što biste rekli? Jesu li ove ruke sretne? Da, sretne su, presretne… 1. lipnja je za mene izniman dan. Prije točno dvanaest godina, na današnji dan, u ruke sam primila svoga sina, a danas u rukama držim ovu knjigu, još jedno dijete i želim da, kada ju vi uzmete u svoje ruke, osjetite svu ljubav, žrtvu, sreću, odricanje koje je trebalo da bi ugledala svjetlo dana”, kazala je okupljenima prof. Haluga.

Ovo je knjiga koja po prvi puta stručno i znanstveno obrađuje fenomen hrvatske tradicijske tetovaže te daje cjelovit prikaz nastanka fenomena, povijesni okvir i suvremeni kontekst pojavnosti tradicijskog tetoviranja

“Također želim, da vam ponizno sklopljene, s križem u i na ruci, ruke žena Hrvatica, katolkinja pobude ponos što pripadamo upravo istoj vjeri i narodu kao one. Želim da svima nama vrate pouzdanje u vrijednost žrtve i daju snagu za svako buduće trpljenje i počinjenu nam nepravdu, budu poticaj da svojim rukama zagrlimo svijet, ali i prigrlimo i prihvatimo i sve ono drugo i drugačije – jer upravo to veličina i bit sretnih ruku. Dopustite mi da zahvalim svim divnim rukama koje su mi pomogle, dizale me kada sam padala i čvrsto držale kada sam na ovom kaldrmastom putu posustajala. Hvala odanim i snažnim rukama moga supruga, vrijednim rukama moje majke, nasmiješenim rukama moga sina čiji me je dodir uvijek punio ljubavlju i davao razloga za ići naprijed. Nesebičnim i mudrim rukama moga mentora prof. Nikše Sviličića koje su mi pomogle mijenjati sebe, mijenjati pogled na ljude i svijet. Velikodušnim i inspirativnim rukama recenzenta prof. Botice zbog kojih će tradicijska kultura zauvijek biti dio moga života. Uvijek spremnim na pomoć rukama mojih prijatelja Miroslava Landeke, Zorana Stojanovića, uvijek raširenim i spremnim na zagrljaj rukama mojih prijateljica Ivane Canjuga lektorice knjige i Jasne Rodeš prevoditeljice sažetka na engleski jezik. Pouzdanim, veselim, posebnim rukama Vesne Peršić, Maše Hrustek Sobočan, Ive Novosel, Melite Vračar i Maše Zemljačanec koje su odradile sjajno istraživanje. Vrijednim i jedinstvenim rukama i oku Mladena Topića, zaslužnom za predivne fotografije bez kojih ova knjiga ne bi bila tako moćna. Kreativnim rukama Helene Beljo i Eve Balažin koje motivima tradicijske tetovaže uljepšavaju i snaže žene diljem svijeta. Zahvaljujem Središnjem državno uredu za Hrvate izvan RH na financijskoj potpori te svima koji su mi na bilo koji način pomogli, koji su vjerovali i vjeruju u mene. A za kraj ostavljam zahvaliti najhrabrijim rukama urednice Petre Somek, izdavača Marka Dominovića, grafičkog urednika Siniše Nikolića koji su  se hrabro, bez zadrške i kompromisa prihvatili velikog posla, a koji je rezultirao da nakon više od stotinu godina imamo knjigu koja će ovaj jedinstveni fenomen zauvijek sačuvati od zaborava, a vjerujem i pridonijeti da se za tradicijsku tetovažu čuje diljem svijeta. Posebno zahvaljujem senzualnim i marljivim rukama gđe Mirjane Zelenika koja je kreirala pjenušac ‘ZNAMEN’ i učinila da, koliko nam je poznato, knjiga bude jedina s vlastitim pjenušcem, djelom njezinih vrijednih ruku u kojemu smo danas uživali!”, zaključila je prof. Haluga.

Kultura tetoviranja (bocanja, sicanja, križićanja) žena Hrvatica, katolkinja iz Bosne i Hercegovine jedinstven je fenomen po kojemu hrvatska tradicijska kultura može i treba biti poznata i prepoznata u cijelome svijetu

“Knjiga ‘Znamen na koži – tradicijska tetovaža žena Hrvatica, katolkinja iz Bosne i Hercegovine’, autorice dr.sc. Vesne Haluga, iznimno je slojevita knjiga, multidisciplinarna, pomno znanstveno ostvarena da bi pokazala jedan značajan dio hrvatske kulturne i tradicijske baštine. Uz čvrst teorijski okvir, u knjizi je sveobuhvatno obrađen jedinstveni fenomen tradicijske tetovaže žena Hrvatica, katolkinja iz Bosne i Hercegovine u ono davno, teško vrijeme kada se trebalo domišljati kako ostati živ i svoj. Tetovaža je bila zaštitnički znak koji je i tada i uvijek imao značajnu ulogu, a i danas ima iznimno značenje u suvremenom komunikacijskom diskursu”, piše prof. emeritus Stipe Botica.

„Knjiga je značajna i kao djelo kakvo u Hrvatskoj do sada nismo imali, kao vrijedan doprinos proučavanju gotovo nepoznatog dijela hrvatskog identiteta, te je veliki doprinos popularizaciji hrvatske tradicijske kulture u suvremenom svijetu. Dragocjeni su i slikovni prikazi samog fenomena, od postupka do motiva tetovaža u prošlosti i danas. Objavljivanje knjige „Znamen na koži – tradicijska tetovaža žena Hrvatica, katolkinja iz Bosne i Hercegovine“, uvelike će obogatiti opća i znanstvena znanja o hrvatskoj nematerijalnoj baštini, komunikaciji znakovima i simbolima te zasigurno pridonijeti promociji hrvatske tradicijske baštine i kulture općenito”, kaže recenzent izv.prof. dr.sc. Nikša Sviličić.

Pjenušac „ZNAMEN“

Tradicijsku tetovažu i ovaj jedinstveni pjenušac povezuje snažan karakter, individualno kreiran identitet koji svjedoči snazi, izdržljivosti, hrabrosti…

Tetovaže kao i pjenušci u suvremenom svijetu postaju sve popularnije jer ne postoji kultura ili civilizacija koja ne bilježi fenomen tetovaže i vina.

Ekskluzivni pjenušac ZNAMEN, extra brut, proizveden tradicionalnom metodom, rezultat je višegodišnjeg, predanog rada i ostaje nadati se kako će svi, pijući ga osjetiti puninu života, topline, snage, dobrote i ljubavi prema svome narodu, vjeri i domovini, teškoj ali slavnoj prošlosti koja istovremeno daje nadu za bolju i sretniju budućnost…

Pjenušac ZNAMEN je, uz knjigu „Znamen na koži tradicijska tetovaža žena Hrvatica katolkinja iz Bosne i Hercegovine“ svjedočanstvo otimanja od nestanka i zaborava ovog nedovoljno istraženog i nedovoljno poznatog dijela hrvatske tradicijske kulture.

Knjigu i pjenušac stvorile su žene dr.sc. Vesna Haluga, autorica knjige i Mirjana Zelenika kreatorica pjenušca, te je ova „ženska priča“ i omaž svim divnim, hrabrim, snažnim ženama Hrvaticama katolkinjama koje sada negdje odozgo s osmjehom gledaju i s ponosom pokazuju svoje „išarane“ ruke, znajući da imaju suvremene nasljednice – jednako snažne, jednako divne, jednako hrabre žene kojima je križić na ruci poticaj i inspiracija za neke nove, borbe, pružanje nekog drugačijeg otpora i izgradnju ljepšeg i boljeg svijeta kojemu je temelj vjera, obitelj i ljubav prema svojemu narodu, poštujući pritom sve ono drugo i drugačije.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar