„Ramci negdje drugdje“ dobili nagradu u Rumunjskoj

„Ramci negdje drugdje“ dobili nagradu u Rumunjskoj

Dokumentarni film Hrvatske televizije pod nazivom „Ramci negdje drugdje“ koji je sniman u proljeće 2015. godine u Pleternici i Sulkovcima, a govori o doseljavanju i životu nekadašnjih žitelja Ramske doline u Požešku kotlinu, dobio je glavnu nagradu na Međunarodnom festivalu u mjestu Zlatna u Rumunjskoj. Nagradu će njeni autori preuzeti 21. kolovoza u toj zemlji, a Pleterničani pripremaju feštu za snimateljsku i uredničku ekipu kojom će proslaviti dobivanje nagrade!
Hrvatska televizija ga je premijerno emitirala 3. prosinca 2015. godine, a nakon toga nekoliko puta reprizirala na svome trećem i četvrtom programu
Film „Ramci negdje drugdje“ traje pola sata, a u njemu sudjeluje tridesetak članova i članica Kulturno-umjetničkog zavičajnog društva „Rama“ iz Pleternice. Snimljen je u samoj Pleternici i bližoj okolini gdje su se tijekom prošlog stoljeća doselili brojni žitelji s područja Rame, koje je smješteno između Bosne i Hercegovine.
Urednik Programa predajne i običajne kulture Hrvatske televiziji je Aleksej Pavlovsky, koji je i scenarist filma tako da je jedan od najzaslužnijih za ovu prestižnu nagradu.
„Kroz film se prikazuju život i običaji Ramaca, njihove pjesme, plesovi i sviranje drevnih instrumenata kao što su diple, gusle i drugo“,  kaže Jure Vidakušić, predsjednik Zavičajnog KUD „Rama“ dodajući da su između ostaloga obuhvaćeni Ramsko prelo, kosidba livada kosama na stari način, predstavljena su jela njihovog nekadašnjeg zavičaja itd.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar