RAMLJACI RAMLJACIMA – Predstavljanje knjige

RAMLJACI RAMLJACIMA – Predstavljanje knjige

U prepunoj dvorani Kulturnoga i multimedijskog centra u Bjelovaru (novo kino) upriličena je u petak, 19. rujna 2014., s početkom u 19.00 sati u organizaciji Ramske zajednice Bjelovar promocija knjige RAMA 1942.

O knjizi su govorili prof. dr. sc. Željko Tanjić – rektor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta, prof. dr. sc. Ivan Markešić – znanstveni savjetnik u Institutu društvenih znanosti „Ivo Pilar“ Zagreb, fra Tomislav Brković – gvardijan Franjevačkoga samostana Rama-Šćit te fra Stjepan Lovrić – urednik knjige. Osim Ramkinja i Ramljaka iz Bjelovara i njegove okoline, posebno iz selâ Rovišće i Predavac, na predstavljanje knjige došli su i Ramljaci iz Čazme, Svetog Ivana Zeline i Zagreba kao i rovišćki župnik, o. Mihill Gojani.

Prisutnima se lijepim riječima pohvale Ramljacima, njihovoj marljivosti i odnosu prema svome religijskom – katoličkom i nacionalnom – hrvatskom, ali i zavičajnom – ramskom identitetu te njihovu doprinosu sveukupnom boljitku na području Bjelovarsko-bilogorske županije obratili gradonačelnik Grada Bjelovara – Antun Korušec i načelnik općine Rovišće – Slavko Prišćan. A prisutni su još bili zamjenica župana Bjelovarsko-bilogorske županije – Đurđica Ištef Benšić, zamjenice gradonačelnika Grada Bjelovara – Jasna Višnjević i Lidija Novosel te predsjednik Gradskoga vijeća Grada Čazme – Vinko Ravlić, podrijetlom iz Rame , javlja portal rama.co.ba.

Knjiga „Rama 1942“ ima dva dijela. U prvom dijelu objavljeni su tekstovi Ive Goldsteina „Rama 1942 – Tragedija jednog mikrokozmosa“, Ive Banca „Rama 1942“, fra Stjepana Lovrića „Četnički zločin u Rami 1942“, Ante Jeličića „Četnici u Rami 1942 – Iskazi svjedoka“ te Nerzuka Ćurka „Sjećanje za odgovornu budućnost“. U drugome dijelu objavljen je „Popis ubijenih i nestalih Hrvata i Muslimana/Bošnjaka iz Rame 1942-1947.“ i „Fotodokumentacija 1942-1946.“

Temelj za objavljivanje ove vrijedne knjige bio je znanstveni simpozij koji je u organizaciji ramskih franjevaca održan u Domu kulture  u Prozoru 13. listopada 2012. godine u povodu 70. obljetnice pokolja u ramskome kraju, u listopada 1942. godine, kada se dogodio  jedan od najvećih četničkih zločina u Drugom svjetskom ratu. Do danas ovaj zločin nije dovoljno istražen i rasvijetljen. O njemu se dugo moralo šutjeti, ali sjećanje na žrtve još živi među ramskim pukom. Zato ova knjiga želi biti doprinos i poticaj za nova istraživanja kako bi se što bolje osvijetlio ovaj strašni zločin nad nevinim ljudima ramskog kraja. „Ovom se knjigom želi što vjernije oslikati događaje iz četrdesetih godina prošloga stoljeća. Svaka druga intencija ozbiljno dovodi u pitanje smisao objavljivanja knjige. Knjiga je prilog humanijoj, društvenopolitički odgovornijoj kulturi sjećanja, kako bi naša današnjica bila prožeta ljubavlju prema svome narodu, ali i prema svim ljudima s kojima dijelimo zajednički zavičaj i odgovornost za zajedničku budućnost“ stoji u predgovoru knjizi.

Na završetku predstavljanja, predsjednik Ramske zajednice Bjelovar, Krešo Džolan, uručio je predstavljačima prigodne zahvalnice za njihov promoviranje Rame i ramskoga kraja, a time i Ramske zajednice Bjelovar koja je bila organizator ove promocije.

No potrebno je na kraju naglasiti da je ovu uistinu izuzetno dobro organiziranu  promociju knjige pripremio i vodio mr. sc. Mišo Faletar koji nije žalio ni truda ni vremena da prije, tijekom i nakon promocije bude sve u najbolje redu.

Nakon predstavljanja knjige, „Bjelovarski susret Ramkinja“  nastavio se uz pjesmu i šale do kasno u noć uz prigodni domjenak kojeg su pripremili dobri ramski donatori.

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar