Ramski susreti u Zagrebu

Na ovogodišnjim Ramskim susretima u Zagrebu, kao i prijašnjih godina, nazočilo je više stotina Ramljaka. Naselje Sesvetska Sopnica smješteno je desetak kilometara istočno od Zagreba, a već preko dvadeset godina je mjesto okupljanja iseljenih Ramljaka i prijatelja Ramskog kraja. Ovaj kroz godinu dugo iščekivani događaj na kojemu se susreću mladi i stari Ramljaci poslužilo je lijepo sunčano vrijeme, donekle neobično toplo za protekle kišne i olujne tjedne koji su poharali velik dio kopnene Hrvatske. No i uz lijepo vrijeme treba naglasiti kako je odaziv Ramljaka i njihovih prijatelja uvijek velik.

U prepunoj samostansko-župnoj crkvi Svete Marije Anđeoske svečano Misno slavlje predvodio je fra Stjepan Lovrić, župni vikar na Šćitu. Misno slavlje u suslavili su i svećenici don Pavao Crnjac, rektor kapele Corpus Domini u Zagrebu, rektor katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić i sopnički župni vikar fra Stipo Karajica.

Na Svetoj misi sudjelovali su brojni uzvanici iz javnog i političkog života Zagreba, Požege, Bjelovara i Voloder-Popovače. Okupljene je prigodnim riječima pozdravio gvardijan franjevačkog samostana Rama – Šćit fra Tomislav Brković. Šimun Babić, predsjednik Ramske zajednice Zagreb prvo je čestitao je kapucinskom svećeniku fra Juri Šarčeviću, sada novom provincijalu kapucinskog Reda sa sjedištem u Zagrebu, točnije u župi sv. Leopolda Mandića u Dubravi.

U nadahnutoj propovijedi fra Stjepan je istaknuo kako su susreti prilika za prisjećanje na rodni kraj, obnavljanje veza sa zavičajem ali i međusobno poštovanje i zajedništvo, unatoč svim suvremenim izazovima i predrasudama. Ujedno je postavio pitanje – treba li doista svake godine ovakvog događaja? – Mi se prisjećamo nekih ljepših vremena, stoga su ovo su prilike za snaženje tih sjećanja i veza – istaknuo je fra Stjepan.

Na kraju Misnog slavlja sopnički župnik fra Zdravko Dadić, pozdravio je sve nazočne domaće župljane, vjernike, uzvanike iz javnog života, a posebice je zahvalio svim Ramljacima, donatorima za crkvu i župu kao što je ramski poduzetnik Branislav Brizar.

Poslije Mise u dvorištu novootvorenog samostana franjevaca Bosne Srebrene sv. Ilije proroka u ovom dijelu Zagreba upriličen je popratni kulturni program uz druženje za sve Ramljake i prijatelje Rame. Okupljeni su mogli svojim donacijama te kupovinom knjiga o Rami poomoći novoutemeljenu Zakladu za potporu studentima Diva Grabovčeva ili sudjelovati u kupnji suvenira za udrugu djece s posebnim potrebama Srce iz Zagreba.

Ovogodišnjim susretima kasnije se pridružio i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, koji je nazočne pozdravio s obećanjem izgradnje nove prometnice kojom će se lakše dolaziti do crkve i na ovakve zavičajne susrete.

Uz djevojke u tradicionalnoj ramskoj nošnji sudjelovali su članovi HKUD Žepče koji su pjesmom i svirkom poduprijeli ovo svečano druženje Hrvata iz BiH.

Sve nazočne pod šatorom zabavljao je tamburaški sastav Legende iz Sesveta, a mladi i stari, muško i žensko u narodnim nošnjama zaigrali su i ramsko kolo. Druženje na ovogodišnjim susretima trajalo je sve do večernjih sati uz jamstvo ponovnog susreta dogodine. (kta/m.š.)

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar