• Ramski vatrogasci obilježili svoj dan
  • Ramski vatrogasci obilježili svoj dan
  • Ramski vatrogasci obilježili svoj dan
  • Ramski vatrogasci obilježili svoj dan
  • Ramski vatrogasci obilježili svoj dan
  • Ramski vatrogasci obilježili svoj dan
  • Ramski vatrogasci obilježili svoj dan

Ramski vatrogasci obilježili svoj dan

 

Prigodnom svečanošću u svojim prostorijama jučer je Dobrovoljno vatrogasno društvo Prozor-Rama obilježilo Međunarodni dan vatrogasaca, koji se  se obilježava  4. svibnja, na dan svetog Florijana, koji je i njihov nebeski zaštitnik.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Prozor-Rama, smješteno u zgradi Vatrogasnog doma u Prozoru,  djeluje na području općine Prozor-Rama od 2005. godine, kaže nam Andrija Sičaja, predsjednik Društva, koji je u Društvu od samog početka.

– Na početku su nas bila tri djelatnika, a za intervencije je korištena cisterna JKP Vodograd, jer svoje vozilo nismo imali, prisjeća se Andrija tih dana, te dodaje da je situacija danas bitno drugačija, no još uvijek nije zadovoljavajuća.

– Danas Drštvo ima pet vatrogasnih vozila, od kojih je jedno pokvareno, tri su stara preko 30 godina, a jedno smo prije dvije godine dobili od Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNŽa, tako da bi nam trenutno bilo najpotrebnije još jedno interventno vozilo za gašenje šumskih požara, kao i motor za čamac, kako bismo čamac koji imamo  stavili u funkciju.

– Unatoč pobrojanim nedostacima, Društvo uspješno djeluje na terenu, tako da je samo u prošlom mjesecu (travanj) imalo više od 50 uspješnih intervencija, ističe Andrija.

Dobrovalnjo vatrogasno društvo Rama danas ima 17 uposlenih, od čega 12 vatrogasaca, koji su educirani i kvalitetno osposobljeni za posao koji obavljaju. U okviru Društva djeluje i Servis za servisiranje vatrogasnih aparata.

– I ovom prilikom želim zahvaliti svima na potpori koju nam pružaju, prije svega Općini Prozor-Rama i načelniku dr. Jozi Ivančeviću, kao i Upravi za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNŽa, a svim vatrogascima čestitam njihov dan i želim što manje intervencija, poručuje Andrija.

Sveti Florijan

Sveti Florijan kršćanski je svetac i mučenik. Slavi se kao svetac zaštitnik Poljske, Linza i vatrogasaca te kao suzaštitnik Zagrebačke nadbiskupije.

Kao mladić pridružuje se rimskoj vojsci u kojoj zahvaljujući teškom radu i odlučnosti napreduje do mjesta časnika.

U pogansko svetište za Dioklecijanova progonstva priveli su svetog Florijana, veterana rimske vojske i visokog državnog činovnika u gradu Cetiumu. Doveden je da pred svima prinese žrtvu poganskim bogovima. Okrivljen je što je bio kršćanin i što je u Lauriacumu posjećivao kršćane i bodrio ih na ustrajnost u progonstvima.

Pozvan je da se i sam odrekne svoga kršćanskog uvjerenja. Florijan o tome nije htio ni čuti a kamoli se odreći vjere.

Stoga je stavljen na muke, pretučen i osuđen na smrt spaljivanjem.

Stojeći na lomači, Florijan navodno potiče rimske vojnike da zapale vatru, govoreći im “ako je zapalite, na plamenim jezicima ću vam pobjeći u nebo”. Uplašen njegovim riječima, umjesto da ga spali, carev pomoćnik Aquilinus naređuje da se Florijanu stavi kamen oko vrata i baca ga u rijeku Enns.

Bilo je to 4. svibnja 304. godine. Tijelo mu je kasnije pronađeno, a pokopala ga je pobožna žena po imenu Valerija.

Mučenikovo je tijelo pokopano nedaleko od Lauriacuma a nad grobom mu nastade slavna opatija St. Florijan.

Štovanje sv. Florijana rašireno je po Austriji, Bavarskoj a i po našim krajevima.

Narod zaziva njegovu zaštitu protiv požara i poplava, a kao svog zaštitnika štuju ga i vatrogasci.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar