Vlada odbila povećanje mirovina, a za švercere uvodi povlaštene stope!?

Vlada odbila povećanje mirovina, a za švercere uvodi povlaštene stope!?

Amandman I kojim se vrijednost općeg boda za izračun visine primanja povećava sa 13,6 na 14,3 nije prihvaćen, jer, kako kažu iz Vlade, ta vrijednost predstavlja gornju granicu, te bi svako povećanje vrijednosti općeg boda dovelo u pitanje stabilnost i funkcioniranje cjelokupnog sustava

Vlada Federacije BiH odbila je ponovno amandman Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH na Prijedlog zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju, a koji se tiče vrijednosti boda za obračun mirovine.

Ovim je još jednom novi Zakon o MIO osuđen na propast u Parlamentu FBiH. Amandmani HDZ-a BiH ticali su se toga da u zakonu bude uveden koeficijent 14,3 i da bude zagarantirana trenutna visina mirovine. Iz Vlade FBiH su nakon jučer održane sjednice kazali  kako su djelomično prihvatili amandmane.

Naime, Amandman I kojim se vrijednost općeg boda za izračun visine primanja povećava sa 13,6 na 14,3 nije prihvaćen, jer, kako kažu, ta vrijednost predstavlja gornju granicu, te bi svako povećanje vrijednosti općeg boda dovelo u pitanje stabilnost i funkcioniranje cjelokupnog mirovinskog sustava.

Amandman II, kojim je predloženo uvođenje prava na zajamčenu mirovinu je prihvaćen i bit će ugrađen u tekst Zakona. Naime, ocijenjeno je u potpunosti opravdanim uvođenje zajamčene mirovine u mirovinski sustav s ciljem zaštite osiguranika koji su ostvarili mirovinu s 40 godina staža osiguranja.

Uvezan staž

Na jučer održanom nastavku 100. i 101. sjednici doneseno je više važnih odluka. Jedna koja će poboljšati život mnogih građana tiče se uvezivanja radnog staža. Naime Vlada je u funkciji Skupštine Razvojne banke FBiH, odobrila da iz sredstava ostvarenih prodajom poduzeća na račun Federalnog zavoda za MIO bude doznačeno 34.402,31 KM za šest radnica Konfekcije Borac Zenica i 150.289,86 KM za 14 radnika Konfekcije Borac Banovići.

Sredstva su namijenjena za uplatu doprinosa za MIO za radnike koji su stekli uvjete za odlazak u mirovinu, a ne mogu je ostvariti zbog neuplaćenih doprinosa.

Također odobreno je da se 909.916,10 KM uplati za 36 radnika društva Željezara Zenica koji su stekli uvjete za odlazak u mirovinu. Također odobrena su sredstva za

plaćanje doprinosa za MIO, zdravstveno i osiguranje od neuposlenosti u ukupnom iznosu od 1.312.792,36 KM kako bi 45 radnika PS Vitezit Vitez, koji su za to stekli uvjete, mogli biti umirovljeni.

Plavi dizel

Vlada je usvojila i informaciju Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva o mogućnostima uvođenja plavog dizela za poljoprivredne proizvođače u FBiH. Ministarstvo financija je zaduženo da izmjenama i dopunama Proračuna FBiH za 2017. godinu poveća sredstva za subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima na ime poticaja za poljoprivredu, za iznos potreban za regresiranje cijene dizel-goriva za poljoprivredne proizvođače u 2017.godini.

Ministarstvo poljoprivrede je zaduženo da pripremi Prijedlog odluke, s kriterijima raspodjele sredstava poljoprivrednim proizvođačima koji ostvaruju pravo na regresiranje cijene dizel-goriva. Ministarstvo je ranije izvršilo analizu podataka, te na osnovu projekcije o ostvarenim prihodima od PDV-a po osnovu uvođenja povećanja akciza u iznosu od 0,15 KM/l goriva, (0,05 KM/l putarina za puteve i 0,10 KM/l putarina za autoputeve), analiziralo mogućnost regresiranja cijene dizel-goriva. Usporedo s tim, izvršena je analiza podataka u Registru poljoprivrednih gazdinstava i Registru klijenata. Utvrđeno je da je u 2016. godini bilo 59.900 poljoprivrednih gazdinstava koji su prijavili ukupno 102.000 ha obradive zemljišne. Ukupan broj gazdinstava koji su ažurirali podatke je 24.242, sa ukupnim površinama od 53.426,48 ha. Prema planiranom kriteriju raspodjele, obračun će se vršiti za gazdinstva veća od 0,2 hektara, u količini od 100 litara po hektaru prijavljene obradive površine, uz subvenciju od 0,60 KM po litri goriva. Uzimajući u obzir podatke iz 2016.godine, te dosadašnji trend povećanja poljoprivrednih površina na godišnjem nivou, procijenjeno je da će za realizaciju ove mjere u 2017. godini biti potrebno osigurati oko 3.500.000 KM.

Za tri zračne luke 6.000.000 KM

Vlada je donijela i tri odluke o usvajanju programa utroška sredstava tekućeg i kapitalnih transfera za unapređenje zračnog prometa u Federaciji BiH utvrđenog Proračunom Federacije BiH za 2017. godinu Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija u ukupnom iznosu od 6.000.000 konvertibilnih maraka.

JP Zračna luka Mostar odobreno je 430.000 KM tekućeg transfera za subvencije tekućih troškova za 2017. godinu. Također im je dodijeljeno 1.570.000 KM, za proširenje platforme, izradu projektne dokumentacije, opremu za prihvat i otpremu zrakoplova, sanaciju manevarskih površina, instaliranje naplate parkinga, nabavu informatičke opreme i za izgradnju cargo objekta.

Usvojen je i program utroška sredstava kapitalnog transfera za JP Aerodrom Bihać u iznosu od 2.000.000 KM. Javnom poduzeću Aerodrom Tuzla će, na osnovu današnje dvije odluke Federalne vlade, biti izdvojeno 430.000 KM namijenjenih za troškove poslovanja, te 1.570.000 KM za Projekt rekonstrukcije i dogradnju zgrade putničkog terminala s pratećom infrastrukturom.

Za švercere povlaštene stope?!

Vlada je utvrdili i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutarnjoj trgovini. Federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović kazao je nakon sjednice da je Vlada Federacije BiH razmatrala uvođenje nove kategorije trgovca pojedinca.

“Ambicija je već duže vrijeme bila da se jednim prijedlogom zakona iznađe rješenje za trgovce, preprodavce, švercere, kako god ih nazvali, da uđu u zakonski okvir. Zakon do sada nije imao riješeno to pitanje. Dakle, trgovanje, prometovanje robom, koje do sada nije bilo prepoznato zakonom”, kazao je Vujanović.

Dodao je da su konsultacije glede tog zakona išle u smjeru da se uvede sistem da se doprinosi, odnosno porezi na dohodak, plaćaju po povlaštenim stopama.

“Ne može se više desiti da osoba prometuje, dohoduje, komunicira s potrošačima na način prodaje robe i usluge, a da nije prepoznata odgovarajućim rješenjima. Za sada to još uvijek nije riješeno. Trenutno imamo dosta osoba koje vidite na svakom koraku, a zakon ih ne prepoznaje”, rekao je Vujanović.

Piše: Vanja Bjelica-Čabrilo

Dnevni list

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar