Rastu cijene meda u Hercegovini

Rastu cijene meda u Hercegovini

''Zbog loše medonosne sezone u Hercegovini, posebno na području Gacka i Nevesinja, možemo očekivati da će cijena meda značajni porasti'', rekao je za Radio Trebinje Radivoje Maksimović, predsjednik Saveza udruženja pčelara Republike Srpske.
''Pojedini pčelari u Trebinju već su podigli cijenu kilograma meda na 18 KM, dok će veoma tražen med od kadulje, kako kod nas, tako i u regiji sigurno prelaziti 20 KM.
Ovome treba dodati i da su pčelari sa sjevera Srpske pretrpjeli velike gubitke u svibanjskim poplavama, pa je poskupljenje meda neminovno“, kaže Maksimović, prenosi portal MojaHercegovina.com.
On je dodao da je na cijelom području RS već primjetan rast cijena meda, te da se one formiraju u zavisnosti od područja i precizirao da će se kretati od 15-17 maraka u krajiškoj i potkozarskoj regiji, do preko 20 maraka u Hercegovini.
''I u Srbiji i Hrvatskoj ove godine podbacile su glavne medonosne biljke, kao što je bagrem, tako da su cijene već značajno porasle i u ovim zemljama regije, koje su i veliki izvoznici meda u Europsku uniju,
Ovdje se otvara prostor za nekontroliran uvoz meda lošije kvalitete, prvenstveno iz zemalja Južne Amerike i Australije. U BiH se do ove godine godišnje uvozilo od 500 do 1000 tona meda, a imajući u vidu da je ovo izuzetno loša medonosna godina, izvjesno je da će se ogromne količine nekvalitetnog meda naći na tržištu BiH“ , upozorio je Maksimović.

bljesak.info

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar