RAT U UKRAJINI: Sklonište u kazalištu je izdržalo napad, isterij Lavrovljeva neostvarenog puta u Kinu

RAT U UKRAJINI: Sklonište u kazalištu je izdržalo napad, isterij Lavrovljeva neostvarenog puta u Kinu

Ključni događaji dana

– 22. je dan ruske invazije na Ukrajinu

– Amerikanci šalju 100 ubojitih dronova ukrajinskoj vojsci

– U jučerašnjem napadu na Černihiv ubijene 53 osobe

– Zelenski: ‘Rusija je postala teroristička država’

– Zelenski tvrdi da su ruski gubici u Ukrajini veći nego u Siriji, Čečeniji i Afganistanu

– U granatiranju Kijeva poginula jedna osoba

10:10 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obratio se Bundestagu putem video veze u četvrtak ujutro. Zelenski je od njemačkih zastupnika dobio ovacije uoči govora tijekom kojeg je ponovio da zapadni lideri moraju pojačati napore kako bi prekinuli rusku agresiju na njegovu zemlju.

Njemačku je pozvao da preuzme “ulogu vođe koju zaslužuje”, a kancelara Olafa Scholza da sruši “zid protiv slobode” koji je Rusija podigla u Europi.

Zahvalio je Njemačkoj na pomoći, ali i rekao da je njihova potpora stigla prekasno kako bi se rat zaustavio

– Vidjeli smo vašu želju da nastavite poslovati s Rusijom i sada smo usred hladnog rata. To je nešto što ste propustili vidjeti. I dalje se krijete iza zida zbog kojeg ne vidite kroz što prolazimo, rekao je Zelenski.

9:48 Ukrajinske vlasti kažu da je sklonište u mariupoljskom kazalištu izdržalo jučerašnje rusko bombardiranje, javlja BBC-je dopisnik iz Kijeva James Waterhouse.

Ukrajinci kažu da sada rade na izvlačenju ljudi iz skloništa.

Podsjetimo, ukrajinske vlasti jučer su tvrdile kako se u kazalištu sklonilo između 1000 i 1200 civila.

9:44 Ukrajina se nada da će u četvrtak evakuirati civile kroz devet humanitarnih koridora iz gradova među kojima je i Mariupolj, rekla je zamjenica premijera Irina Vereščuk, dok u Černihivu raste broj žrtava, a u Merefi je pogođena škola.

Do evakuacije bi moglo doći dan nakon što je predsjednik Volodimir Zelenski rekao da su ruske snage namjerno gađale kazalište u Mariupolju u kojem je sklonište našlo stotine civila.

Zamjenik mariupoljskoga gradonačelnika Serhij Orlov rekao je za BBC da je u kazalištu sklonište našlo između 1000 i 1200 civila.

Ruske snage napadaju opkoljeni Mariupolj tjednima i procjenjuje se da je u gradu blokirano oko 300.000 njegovih stanovnika koji su danima bez pitke vode, bez struje i plina po hladnoći. Pri kraju su zalihe hrane i lijekova, a Rusija nije dopustila ulazak humanitarnog konvoja s pomoći opkoljenom stanovništvu.

Grad je pod neprestanim napadima ruskih oružanih snaga od početka rata 24. veljače i čitave su četvrti sravnjene sa zemljom.

Prošlog tjedna u napadu na dječju bolnicu i rodilište pet je osoba poginulo

Orlov je rekao da je Rusija napala konvoj civila koji je u srijedu izlazio iz Mariupolja na putu do grada Zaporižje, pri čemu je ranjeno pet civila, među kojima jedno dijete.

9:10 – Kina nikad neće napasti Ukrajinu, rekao je kineski veleposlanik u Ukrajini Fan Xianrong tijekom sastanka s guvernerom oblasti Lavov Maksimom Kozickim.

– Pomoći ćemo, posebno ekonomski. U situaciji u kojoj se sada nalazite postupat ćemo odgovorno, rekao je kineski veleposlanik.

Dodao je kako je Kina prijateljska država ukrajinskom narodu

“Kao veleposlanik mogu odgovorno ustvrditi da će Kina uvijek imati pozitivan odnos s Ukrajinom, kako ekonomski, tako i politički”, izjavio je Xianrong.

8:46 Mađarska očekuje da će sljedeći tjedan iz Ukrajine stići “veći val” izbjeglica, rekao je premijer Viktor Orban u videosnimci objavljenoj na njegovoj Facebook stranici.

Tijekom posjeta graničnom prijelazu uz mađarsku granicu s Rumunjskom i Ukrajinom, Orban je rekao da će zbog povećanog broja izbjeglica sljedeći tjedan biti postavljeno još graničara.

Orban, koji se suočava s izborima 3. travnja, nije rekao u komentarima u srijedu zbog čega očekuje više izbjeglica sljedeći tjedan.

Tijekom proteklog tjedna broj ukrajinskih izbjeglica koji stižu u Mađarsku znatno je pao.

8:37 U jučerašnjim ruskim napadima na Černihiv ubijene su 53 osobe, objavile su lokalne vlasti.

8:18 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u najnovijem je noćnom obraćanju rekao da su ruski gubici u Ukrajini viši nego u Siriji, Čečeniji i Afganistanu, prenosi u četvrtak BBC.

Obraćajući se Rusima u Rusiji, Zelenski je rekao: “Ruske snage trpe takve gubitke u Ukrajini, kakvi nisu bili ni u Siriji, niti u Čečeniji. Niti su sovjetske snage pretrpjele takve gubitke u Afganistanu”, rekao je.

Nije vjerojatno da će njegovu poruku čuti mnogi u Rusiji, gdje su informacije o ratu strogo kontrolirane.

Ne zna se kako je Zelenski došao do tih podataka.

Dok Moskva govori o oko 500 poginulih vojnika, američka obavještajna služba procjenjuje da je za vrijeme invazije Ukrajine poginulo više od 7000 Rusa.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar