Rat za milijune s Ramskog jezera: Kako vrh HDZ-a želi preoteti bogatu hercegovačku općinu nad kojom Čović nema kontrolu

Rat za milijune s Ramskog jezera: Kako vrh HDZ-a želi preoteti bogatu hercegovačku općinu nad kojom Čović nema kontrolu

U nedjelju će se u Bosni i Hercegovini održati lokalni izbori, a neizravno se u njih uključio i vrh HDZ-a iz Hrvatske čiji istaknuti ljudi daju podršku pojedinim kandidatima HDZ-a BiH za načelnike. Jedna od najžešćih bitki vodi se u bogatoj općini Prozor-Rama koja se nalazi na Ramskom jezeru, jednom od turističkih bisera Hercegovine.

 

Riječ je o zasebnom entitetu na granici između Hercegovine i Bosne. Općina je poznata i po tome što ima najveći proračun po broju stanovnika u Bosni i Hercegovini. Problem za HDZ u Zagrebu i Mostaru je taj što tom općinom već 12 godina upravlja načelnik Jozo Ivančević koji nije iz HDZ-a BiH, koji vodi Dragan Čović, već iz njima suprotstavljenog HDZ-a 1990. kojem je na čelu Ilija Cvitanović.

 

Nacionalovi izvori iz HDZ-a 1990. tvrde da je zapravo najveći problem u tome što su u igri veliki novci koje općina radi akumulacijskog jezera dobiva od Elektroprivrede Bosne i Hercegovine, a trebala bi, ali ih ne dobiva u punom iznosu, i od županijske Elektroprivrede HZ HB iz Mostara.

Međutim, tvrde izvori, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović nije želio uplaćivati sav taj novac općini jer tamo nije “njihov” načelnik pa su se oko toga vodili i sudski sporovi koji su presuđeni u korist Općine. Izvor iz Hercegovine kaže:

“Čović bi htio kontrolirati novac koji mostarska Elektroprivreda HZ HB mora plaćati Rami, a problem je u tome što se i u Duvnu i u Livnu pojavila ekipa protiv njega. Ako pobijede, može se dogoditi da i oni traže novac za korištenje vode iz Buškog blata. Zato je hrvatski ministar vanjskih poslova Goran Grlić-Radman trčao u Duvno (Tomislavgrad) da podrži Čovićevog kandidata, a Plenković je Čovića primio na Markovom trgu i dao mu podršku.”

 

Nervoza u redovima HDZ-a BIH

 

U izbore u općini Prozor-Rama upleli su se pak drugi istaknuti HDZ-ovci iz Zagreba i dali podršku Iliji Petroviću, kandidatu HDZ-a BiH za načelnika te općine koji će na izborima u nedjelju pokušati poraziti aktualnog načelnika Jozu Ivančevića koji se natječe za još jedan mandat. Kao podrška, za predsjednika Općinskog vijeća općine Prozor-Rama kandidirao se i Josip Grubeša, inače aktualni ministar pravde Bosne i Hercegovine. Njihovi protivnici iz HDZ-a 1990. ističu da ni Grubeša ni Petrović već više od 20 godina ne žive u Rami.

 

Petroviću su podršku dali potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, glavni tajnik HDZ-a Krunoslav Katičić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH i član predsjedništva HDZ-a Zvonko Milas, ali i zamjenik ravnatelja za mirovinsko osiguranje Ivo Bulaja.

Međutim, zbog podrške Bulaje, koji se kao državni dužnosnik druge države na taj način izravno umiješao u izbore u Bosni i Hercegovini, Ured aktualnog načelnika Ivančevića uputio je prigovor Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje i tražio da se Bulaja javno ispriča te da ga se sankcionira. Dodatno, Ivančevićev HDZ 1990. uputio je priopćenje u kojem su istaknuli:

“Izborna kampanja za lokalne izbore ulazi u završnu fazu. Što su izbori bliže to je veća nervoza kandidata HDZ-a BiH u općini Prozor-Rama. Ta nervoza jasan je pokazatelj kako im ne ide „uzimanje“ Proračuna koji bi zasigurno usmjeravali u druge institucije i mjesta, a ne za potrebe stanovništva Rame.

Bjesomučnost se pokazala i prijavama Radio postaje Rama Regulatornoj agenciji za komunikacije BiH i tužiteljstvu, za emisiju koju su organizirali s aktualnim načelnikom o usvojenom Nacrtu proračuna za 2021. godinu. A oni se pritom u kampanji neumjereno služe aktivnostima Josipa Grubeše kao Ministra pravde, iako očito neefikasno. Upravo ti koji bi djelatnicima Radio Rame uzeli kruh žele doći na poziciju.

Šta bi tek onda činili? U svojoj kampanji iskorištavaju i državne službenike u Republici Hrvatskoj kako bi izvršili dodatni pritisak na birače kao što je primjer izvjesnog Ive Bulaja.”

 

Svoga se nećemo odreći

 

Sam načelnik Jozo Ivančević u nedavnom intervjuu za dnevni.ba objasnio je cijelu genezu problema s novcem koji bi Općina trebala dobivati od Elektroprivrede. On, naime, smatra da Prozor-Rama ima jako vrijedne resurse od kojih koristi mora imati cijeli kraj i njegovo stanovništvo.

 

“Zato smo pokrenuli aktivnosti koje su u konačnici rezultirali puno većim proračunskim sredstvima. Sve je počelo još 2007. dok sam bio zastupnik u Federalnom parlamentu i kada smo zajednički s još nekim općinama radili na povećanju obeštećenja za potopljena zemljišta nastala izgradnjom hidroakumulacija. Uspjeli smo.

Na području općine Prozor-Rama dvije su hidroakumulacije – Ramsko jezero i dio Jablaničkog jezera. Elektroprivreda HZ HB i Elektroprivreda BiH dužne su plaćati 0, 01 pfening za svaki kw proizvedene struje iz tih akumulacija, uvećano za određena povećanja proizvodnih cijena električne energije. U računicu smo, sukladno zakonu, uvrstili i veličinu dotoka vode s pojedine općine. Izmjene ranijeg Zakona  usvojene su u Parlamentu FBiH 2009. i tada su elektroprivrede dobile zakonsku obvezu plaćanja naknada u većim iznosima.

Bilo je otpora provedbi te obveze te smo morali voditi sudske postupke. Elektroprivreda BiH na vrijeme je sve shvatila te smo s njima potpisali Sporazum i sada su njihove uplate sukladne zakonu po tom osnovu. Elektroprivreda HZ HB, kojoj Hidroelektrana Rama daje skoro polovicu ukupno proizvedene električne energije, ni do danas nije prihvatila obvezu novog oblika obračuna i plaćanja svoje obveze te s njima vodimo već treći, uskoro i četvrti sudski spor.

U ranijim tužbama po ovoj problematici odlučivao je i Vrhovni sud i Ustavni sud FBiH koji su uvijek presuđivali u korist Općine. Time smo dokazali da tražimo samo ono što nama stvarno pripada. Ne želimo ništa tuđe, ali svoga se nećemo odreći”, objasnio je Ivančević.

A koliko je vrhu HDZ-a važno da Ivančevića maknu s mjesta načelnika, najbolje ilustrira izjava podrške Zvonka Milasa koji je važnost Prozora Rame usporedio s važnošću Vukovara. U svojoj podršci Iliji Petroviću Milas je poručio:

“Mjesto koje je bilo i ostalo simbolom nepokolebljive vjere i prkosa hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini još od Dive Grabovčeve pa sve do zadnjeg rata, Prozor Rama, zaslužuje novu perspektivu razvoja i novi zamah u svim područjima života. A ljudi, kandidati na listi HDZ-a nude upravo to, spoj iskustva i mladosti, znanja i mudrosti, dokazanog domoljublja, stručnosti, garantiraju bolju sadašnjost i budućnost u svemu onome što znači kvalitetan život. Dragi prijatelji, Uzdol je za Bosnu i Hercegovinu ono što je Vukovar za Hrvatsku, rana i ponos, naša svetinja. Zato kao Vukovarac, kao vukovarski branitelj, kao član Predsjedništva Hrvatske demokratske zajednice, pozivam vas da svoj glas date Iliji Petroviću i svim ljudima koji će biti kandidati na listi HDZ-a za Prozor-Ramu. Zdravi i živi bili, pozdravlja vas Zvonko Milas.”

Inače, upravo je ured kojem je na čelu Zvonko Milas trebao kontrolirati sredstva koja se iz Hrvatske uplaćuju za razne projekte u Hercegovini, a o tome kako je to kontrolirao, Nacional je pisao vezano uz opstrukcije otvaranja Doma za stare i nemoćne na Ramskom jezeru koji su platili hrvatski porezni obveznici.

 

IZVOR: nacional.hr

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar