“Advent u Zagrebu – Osjetite svjetlost” od 28. studenog

“Advent u Zagrebu – Osjetite svjetlost” od 28. studenog

“Advent u Zagrebu – Osjetite svjetlost”, slogan je pod kojim će 28. studenog, s paljeljem prve adventske svijeće na središnjem zagrebačkom trgu, početi adventska događanja. Manifestacija završava s novogodišnjim događanjima, 1. siječnja 2021., najavljeno je u utorak na konferenciji za novinare.

 

Brojna kulturna događanja 

 

Direktorica Turističke zajednice grada Zagreba Martina Bienenfeld poručila je da će “prosinac u Zagrebu biti lijep, osvijetljen, s idejom nade i zajedništva”, bez obzira na situaciju u gradu kojeg je pogodio potres i pandemija koronavirusa, prenosi Hina.

 

Najavila je brojna kulturna događanja te čak 10 različitih festivala duhovne i prigodne glazbe. Također, i više od 70 koncerata u otvorenim te zatvorenim prostorima u kojima će moći prisustvovati ograničeni broj publike, a najznačajniji koncerti će se prenositi i preko društvenih mreža i internetskih stranica.

 

Bienenfeld je najavila i tri nova projekta.

 

Prvi je “Svjetlost Zagreba” gdje su s institucijama na Gornjem Gradu pokrenuli projekt da se osvijetle i okite prozori te je pozvala i sve Zagrepčanke i Zagrepčane da na svoj način okite svoje prozore.

 

Drugi projekt je “Šetnjom kroz zagrebačke crkve i njihove jaslice”, a ta izložba će se moći vidjeti na internetskim stranicama Turističke zajednice Grada Zagreba.

 

Treći projekt je “proširena stvarnost” gdje će na više od 20 lokacija postojati mogućnost uključenja u tu “umjetnu stvarnost”.

 

Bienenfeld je rekla da na ovogodišnjem Adventu neće biti tradicionalnog klizališta “Ledenog parka” na Trgu kralja Tomislava, ali će taj trg imati prigodne dekoracije te potpuno drugačiji scenarij ukrašavanja.

 

Istaknula je da je dosad u 10 zemalja Europe koje su tradicionalno organizirala adventska događanja, zbog teške situacije sa koronavirusom čak 50 Božićnih sajmova i adventskih destinacija otkazalo Advent.

 

“Ali, mi se prilagođavamo i želimo da Grad Zagreb koji je prepoznat u svijetu kao destinacija adventskih događanja, takav i ostane, ali uz odgovorno ponašanje”, poručila je.

 

‘Puni bljesak’

 

“Danas smo se pritisnuti koronavirusom odlučili za Advent svijetla, obitelji i da ostanemo odgovorni”, poručio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Zahvalio je Udruženju obrtnika Zagreba, zagrebačkoj Obrtničkoj komori i predsjedniku Udruge ugostitelja Marinu Medaku na inicijativi da ove godine, kako je rekao, “izvuku u centru grada naši ugostitelji i obrtnici ono što trebaju izvući”.

 

“A na rubnim dijelovima grada ćemo osvijetliti kao nikada do sada i pokazati u svih 17 četvrti da ‘blješći’ kao na Jelačić placu jer su to naši sugrađani zaslužili”, poručio je Bandić.

Najavio je da će svih 17 gradskih četvrti “doživjeti puni bljesak”.

 

Bandić je rekao da svaki obrtnik i ugostitelj u Zagrebu koji bude želio na otvorenom ili zatvorenom napraviti bilo kakav događaj, dobiti od Grada sve potrebne papire, “jer ovo je vrijeme preživljavanja”.

 

Napomenuo je i da su mjere koje će koncem tjedna najaviti, a od idućeg tjedna početi provoditi na tragu očekivanja Grada Zagreba koji treba prednjačiti, nuditi nova rješenja i sasvim novu kvalitetu u borbi protiv nevidljive bolesti.

 

Na pitanje novinara kako su natječaje ove godine organizirali s obzirom na to da je oko natječaja s kućicama bilo puno afera, Bandić je odgovorio da on “ne zna ni za jednu aferu”.

 

“Ja ne znam ni za jednu aferu, to vi znate. Ja ne znam ni za jednu aferu s kućicama. Ako ima koja afera, onda ona ima svoje ime i prezime i neka ljudi za to odgovaraju”, rekao Bandić.

 

Predsjednik Udruge ugostitelja Marin Medak najavio je da će na dio terasa staviti pregradu te će građani moći konzumirati proizvode po kojima je pojedini ugostiteljski objekt prepoznatljiv. Primjerice moći će uzeti kavu, čaj, kuhano vino, kobasicu…- prošetati se i “s nogu to” popiti i pojesti.

 

Predsjednik Udruženja obrtnika grada Zagreba Antun Trojnar najavio je da će se na Trgu bana Jelačića u 15 kućica predstaviti 23 obrtnika sa suvenirima.

 

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” Zvonimir Šostar rekao je da situacija s koronavirusom “nije baš vrh sante leda, ali nije ni tako daleko”, te da je zato gradonačelnik za idući tjedan najavio neke nove mjere koje treba dogovoriti.

 

Kaže da i Bandić mora naći nešto što nikome nije lako – balans između zdravlja i gospodarstva, piše Hina.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar