• Ratko Mladić proglašen krivim i osuđen na doživotni zatvor
  • Ratko Mladić proglašen krivim i osuđen na doživotni zatvor
  • Ratko Mladić proglašen krivim i osuđen na doživotni zatvor
  • Ratko Mladić proglašen krivim i osuđen na doživotni zatvor
  • Ratko Mladić proglašen krivim i osuđen na doživotni zatvor

Ratko Mladić proglašen krivim i osuđen na doživotni zatvor

Raspravno vijeće Haškoga suda u utorak je proglasilo krivim zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića krivim za genocid u Srebrenici i zločine protiv čovječnosti u BiH te ga osudio na doživotnu kaznu zatvora.

Vijeće ga je oslobodilo krivnje za točku optužnice u kojoj ga se teretilo za genocid u nekoliko općina istočne BiH jer je zaključilo da počinjeni zločini nisu imali obilježje genocida.

Proglašen je krivim po svim ostalim točkama optužnice.

Mladić izricanje presude prati iz pokrajnje prostorije pošto je iz sudnice izbačen jer je ometao postupak.

“Znam da sam nevin. Sa mnom mogu raditi što hoće, ali mi dušu ne mogu uzeti!”, prenose Večernje novosti Mladićeve riječi, pozivajući se na njegovu obitelj – suprugu Bosu i sina Darka, koji su ga posjetili u utorak u zatvoru uoči izricanje presude.

Mladić je u vrijeme napada snaga NATO-a na položaje Vojske RS 1995. bio angažiran i na uzimanju taoca i određivao je gdje će se rasporediti ti taoci. Time je htio natjerati NATO na prekid napada. Prijetio je da će nastaviti zarobljavati pripadnike UNPROFOR-a.

Mladić je izdavao zapovijedi da se u Potočarima izdvoje muškarci od žena, djece i starijih. Vijeće je uzelo u obzir i njegovo nijekanje zločina počinjenih u Srebrenici, širenje lažnih informacija, medijsku blokadu…Uzeli su u obzir i Mladićevu nazočnost na dva stadiona u BiH gdje su bili zarobljeni muslimani. Uvjeravao ih je da će ih odvesti na razmjenu.

– Mladić je u izjavama pozivao na odmazdu nad muslimanima. Nekoliko je puta na sastanku u Hotelu Fontana izjavio da muslimani iz Srebrenice mogu živjeti ili nestati. Na temelju svega ovoga Vijeće je utvrdilo da je optuženi imao namjeru likvidirati bosanske muslimane iz Srebrenice i to progonima, istrjebljenjima, ubojstvima, deportacijama, rekao je Orie.

– Vijeće je utvrdilo da je između 1992. i 1995. postojao udruženi zločinački pothvat čija je glavna svrha bila širenje terora među građanima Sarajeva. Pripadnici pothvata bili su vodeći ljudi među bosanskim Srbima uključujući Karadžića, Koljevića, Plavšić…Optuženi je sudjelovao u uspostavi Sarajevsko-romanijskog korpusa i zapovijedao tim korpusom. Od vojske SRJ pribavljao je vojne materijale, naredio je izradu modificiranih avionskih bombi, surađivao je s članovima Vlade RS, širio je protumuslimansku i protuhrvatsku propagandu. Često je sprečavao dostavu humanitarne pomoći u Sarajevo i nije kažnjavao počinitelje zločina. Djela optuženoga bila su ključna za provedbu zločina u Sarajevu. Mladić je osobno zapovijedao granatiranjem Sarajeva u proljeće 1992. U rujnu 1995. zapovjedio je da prekine isporuku struje i ostalih komunalnih usluga Sarajevu čime je prisilio stanovnike da izađu na otvoreno i budu izloženi snajperskoj vatri. Svrha snajperske paljbe bila je širenje terora među stanovništvom Sarajeva.

 

Pogledajte kako je podivljao Ratko Mladić tijekom izricanja presude.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar