Ratnom zločincu Radovanu Karadžiću 40 godina

Ratnom zločincu Radovanu Karadžiću 40 godina

Mostar 24. 3. 2016. – Raspravno vijeće Haškog suda u četvrtak je izreklo presudu bivšem predsjedniku Republike Srpske (SDS) Radovanu Karadžiću (71) za genocid te za zločine protiv čovječnosti i povrede ratnog prava i običaja ratovanja počinjene progonom Bošnjaka i Hrvata, njihovim istrebljenjem, ubojstvima, deportacijama tijekom rata u BiH od 1992. do 1995. Karadžiću je sud u Haagu odredio 40 godina zatvora.

Na pravdu se čekalo čak 21 godinu, jer Karadžić uhićen u srpnju 2008. godine, dok je Haški tribunal optužnicu protiv njega podigao još 24. srpnja 1995. godine. Za Karadžićem je bila raspisana i potjernica Interpola, a vlada SAD je ponudila pet milijuna dolara za pomoć u njegovu uhićenju. Od 11 točaka optužnice Karadžić nije kriv samo za prvu. Tako mu se na teret stavlja  individualna kaznena odgovornost za progon, istrebljenje, ubojstvo i deportaciju u odnosu na sedam općina. Kriv je za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja. Karadžić snosi individualnu kaznenu odgovornost za ubojstvo, protupravno širenje terora nad stanovništvom u Sarajevu. Snosi odgovornost i za uzimanje pripadnika UN-a kao talaca, odgovoran je za sudjelovanje u genocidu u Srebrenici, ali ne i za počinjenje.

Predsjednik Sudskog vijeća Korejac O-Gon Kwon čitajući presudu rekao je da je Vijeće zaključilo da je postojao sustavni progon civilnog stanovništva i da su počinitelji toga bili svjesni. Naveo je da je postojao sustavni obrazac zločina nad bh Hrvatima i Bošnjacima u mnogim općinama diljem BiH.

Vijeće je zaključilo da su pripadnici bh Srba počinili ubojstvo, progon i istrebljenje prema nesrpskom stanovništvu. Navodi se, međutim, da ove radnje ipak nisu provedene s genocidnom namjerom i da nema dovoljno dokaza da proglasi zločin genocida.

Sud navodi mučenja kojima su bili izloženi zarobljenici u srpskim logorima. Spominju se i masovna silovanja počinjena u više od 50 logora i mjesta zatočeništva na području 20 općina. Navodi se i da su srpske snage uništavale i palile kuće i sakralne objekte Hrvata i Bošnjaka te da je dokazano da su postojala masovna ubijanja Hrvata i Bošnjaka.

Sud je iznio mišljenje o napadima u Sarajevu. Gađana su djeca na putu do škole. Snage RS pucale su na civile, s mjesta gdje su imale snajperska gnijezda. Od kraja svibnja 1992. snage RS su namjerno pucale na civile. Koristili su teško naoružanje, minobacače s više lokacija koje su bile postavljene oko grada. Karadžić je davao zapovjedi koja se tiču Sarajeva. Pod prijetnjom NATO-a poštovao je dogovore, ali u odsustvu NATO-a i drugih vanjskih faktora, Karadžić je opet provodio teror.

Vijeće navodi da je postojao udruženi zločinački pothvat da se uzmu pripadnici UN-a kao taoci kako bi se utjecalo na snage NATO-a da ne gađa ciljeve bh Srba. Naredio je da se taoci postave na mjestima koje bi NATO eventualno gađao, a sudjelovao je direktno u akciji zarobljavanja pripadnika UN-a, navodi sudac.

Subašić: Nismo zadovoljni presudom, očekujemo zasluženu kaznu za Karadžića

Nismo zadovoljni presudom – izjavila je predsjednica Munira Subašić iz Udruženja Majke Srebrenice nakon što je Radovanu Karadžiću u Haškom tribunalu izrečena prvostupanjska presuda od 40 godina zatvora.

– Nadamo se da će dobiti zasluženu kaznu – rekla je Subašić.

To znači da preživjele žrtve očekuju da će drugostupanjskom sudskom odlukom Karadžić biti proglašen krivim za genocid i u drugim općinama, za koje ga je optužnica teretila, a ne samo za Srebrenicu.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je da Srbija ne smije, ne može i neće dozvoliti da se presuda Radovanu Karadžiću iskoristi za političke ili bilo koje napade na Republiku Srpsku.

Aleksandar Vučić je, na središnjoj državnoj ceremoniji obilježavanja Dana sjećanja na žrtve NATO udara u Varvarinu, rekao da Srbija ima obvezu voditi računa i o svom narodu izvan granica Srbije.

“Upozoravam one koji misle da današnju presudu protiv nekadašnjeg predsjednik Republike Srpske iskoriste za politički ili bilo koji napad na Republiku Srpsku, da Srbija u skladu sa Dejtonskim sporazumom to ne smije, ne može i neće dopustiti”, istakao je Vučić.

BILJANA PLAVŠIĆ: Ne vjerujem da se Radovan kaje za zločine!

– Jesam se pokajala za sve u BiH, ali nisam sigurna da bi se pokajao i Radovan Karadžić. On je moje priznanje krivice 2003. godine komentirao kao početak kraja Haškog tribunala. Danas on je u istom tom Haagu gdje čeka presudu. To je još jedna stvar koja govori u prilog njegovom nerealnom optimizmu – izjavila je uoči izricanja presude Biljana Plavšić.

– On je jedan nerealni optimista koji je Republiku Srpsku ponekad skupo koštao. Međutim mislim da bi mu sada taj nerealni optimizam dobro došao – kazala je Biljana Plavšić.

Za nju je, kako kaže, sasvim normalno što se pokajala zbog svega što je učinjeno tijekom rata u BiH, a upravo to kajanje bila je olakšavajuća okolnost koja je utjecala na visinu njene kazne koju je odslužila 2009. godine. Ona dodaje da ne vjeruje da će presuda Radovanu Karadžiću značiti i kraj Republike Srpske.

Dr. Božo Ljubić – Predsjednik HNS-a

Presuda Međunarodnoga suda za ratne zločine u Den Haagu Radovanu Karadžiću je nepravomoćna i ne mogu se davati konačne ocjene, posebno njezine pravne strane.

-Ova presuda Radovanu Karadžiću, je pravna osuda zločina za koje ga sud smatra odgovornim. Ona može biti samo djelomična satisfakcija za žrtve  zločina kao posljedica politike koju je vodio i dijelom kreirao Radovan Karadžić. No, ona nije i zadovoljenje pravde koju očekuju i kakvu shvaćaju žrtve.

Prilika za stvaranje uvjeta za pravdu je davno propuštena. Pravda je naime, nemoguća u nepravednom miru oktroiranom u Daytonu nakon rata. Taj mir nije pravedan i ne može dalje proizvoditi pravdu. Taj mir je imao, na žalost, zadaću prekida krvavoga rata u BiH. I taj je cilj ispunjen, ali rat je nastavljen u BiH samo drugim sredstvima.

Nepravedan mir, naime, je arogancijom moćnih poslije rata postao još nepravedniji. Progoni i etničko čišćenje hrvatskoga naroda je nastavljeno i u miru kao posljedica mira koji je zapravo samo odsustva rata.

Suđenje i presude za ratne zločine, pa tako i u slučaju najtežih ratnih zločina genocida protiv Radovana Karadžića, bojim se, neće dovesti do katarze i istinskoga pomirenja ljudi i naroda u BiH. Karadžić će biti kažnjen, ali nepravedni mir koji je nametnula međunarodna zajednica u vidu ustavne strukture i nejednakosti u pravima naroda, na žalost egzistira.

Politički i ustavnopravni sustav  koji nije izraz istine i pravde postaje legalizirano nasilje.

M.L.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar