Rijeka će biti Europska prijestolnica kulture 2020.

Rijeka će biti Europska prijestolnica kulture 2020.

U zagrebačkom Muzeju Mimara Povjerenstvo nezavisnih stručnjaka odlučilo je da će Rijeka biti Europska prijestolnica kulture 2020. U uži izbor ušla su četiri hrvatska grada – Dubrovnik, Osijek, Pula i Rijeka, da bi titulu na kraju ponijela Rijeka. 

Svaki je grad za predstavljanje pred dvanaesteročlanim Povjerenstvom imao 45 minuta, a nakon toga članovi Povjerenstva postavljali su pitanja predstavnicima gradova. Jučer su se predstavili Dubrovnik i Osijek, a danas Pula i Rijeka.

U Povjerenstvu su stručnjaci koji dolaze iz četiri europske institucije te dva nacionalna stručnjaka. Predsjednik je Steve Green iz Europske komisije iz koje još dolaze Jordi Pardo i Suzana Žilič Fišter. Iz Europskoga vijeća u povjerenstvu su Ulrich Fuchs, Aiva Rozenberga i Pauli Sivonen, a iz Europskoga parlamenta Sylvia Amann, Cristina Farinha, Agnieszka Wlazel. Odbor regija predstavlja Alain Hutchinson, a Ivana Katurić i Maroje Mrduljaš su nacionalni stručnjaci.

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović istaknuo je u obraćanju Povjerenstvu da je ovaj trenutak važan za cijelu Hrvatsku jer bez obzira koji će grad ponijeti naslov hrvatske Europske prijestolnice kulture za 2020. godinu, taj će grad predstavljati sve nas, cijelu Hrvatsku, objavilo je sinoć Ministarstvo kulture na svojim mrežnim stranicama.

hrt.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar