Razdor koalicije koja je prije samo 15 dana izabrala vladu

Razdor koalicije koja je prije samo 15 dana izabrala vladu

U Tomislavgradu je održana  druga, a ujedno i prva radna Skupština Kantona 10 nakon što je 24. travnja konačno izabrano skupštinsko rukovodstvo. No, i prije nego što je počela, točnije prije izjašnjavanja o predloženom dnevnom redu, zatražena je stanka od 20 minuta, koja je potrajala dulje od sat vremena, a nakon što nije usvojen prijedlog Hrvatskog nacionalnog pomaka o odgodi sjednice, napustili su je zastupnici te stranke, na čelu s njenim predsjednikom, zastupnikom i premijerom Kantona 10 u tehničkom mandatu, a potom i svi nazočni ministri, izuzev onog iz HDZ-a 1990, prenosi federalna.ba.

https://www.facebook.com/watch/?ref=external&v=254928583614032

Umjesto da razmatra 17 točaka dnevnog reda, krnja Skupština Kantona 10, danas je razmatrala i usvojila četiri točke, jer je predlagač 12 točaka napustio sjednicu

Zbog toga je došlo do razdora unutar političke koalicije koja je prije 15 dana izabrala skupštinsko rukovodstvo. „Uzrok je jedan jedini, to je ovlaštenje gospođe Marijane Lončar za v.d. tajnika Skupštine. Marijana Lončar je jedini pravnik koji sada trenutno radi u Skupštini. I trebali smo izaći na način da bude ovlaštena jedan, dva ili pet mjeseci, ali da se raspiše natječaj prema državnoj agenciji  u roku odmah.

Klub HNP-a to nije mogao prihvatiti“, kaže predsjednik Skupštine kantona 10 Jozo Ćosić  (HDZ 1990)

Za odgovor onih koji su sjednicu napustili, pa i samog premijera Ivana Vukadina, federalna televizija je ostala uskraćena, izuzev dopredsjednika Skupštine Arifa Kovačevića, koji je u ime SDA tražio stanku od 20 minuta: „Mi smo, naravno, primijetili tu novonastalu situaciju gdje procjenjujemo da tri veoma važne tačke, koje danas predstavlja ministarstvo koje predvodi kadar SDA, vjerojatno ne bi mogle imati većinu, pa ćemo u skladu s time i mi danas napustiti zasjedanje Skupštine.“

“Za tačke kojih Vlada nije direktno predlagač mi ćemo ostati i ispoštovati jer smo došli, kao što i sami znate, iz Drvara da učestvujemo aktivno u radu Skupštine. Tako da sam optimist da se, ipak, ono za što se može glasati, odradi barem dio. Ono za šta Vlada je predlagač i povukla svoje tačke – naravno, neka sačeka neko drugo vrijeme“, kazao je SNSD-ov Goran Broćeta.

HNL-ov Josip Perić ističe kako zastupnici mogu pokušati srušiti kvorum

„To je njihovo pravo, ali Vlada se ne bi trebala ovako ponašati, ispada da je ovo privatna vlada i ako ne ide sve po njihovom, treba se ponašati na ovakav način“, kazao je Perić.

Perić dodaje i to da Kanton 10 može normalno funkcionirati ako se zadrži skupštinska većina – i to na način da se ovlasti tijelo koje će upravljati proračunom. Uglavnom, 15 preostalih, od 25 zastupnika koliko ih u Skupštini ima, dovršilo je sjednicu i usvojilo sve točke čiji predlagač nije bila Vlada.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing