RAZGOVOR S POVODOM Dr. Mara Anđelić o Domu zdravlja „Rama“

RAZGOVOR S POVODOM Dr. Mara Anđelić o Domu zdravlja „Rama“

Dom zdravlja „Rama“ koroz redovni rad na različite načine poboljšava uvjete za što kvalitetnije pružanje usluga pacijentima. U zadnje vrijeme uređivana je zgrada, nabavljena su vozila i oprema. No, pojavili su se i određeni problemi nakon potpisivanja kolektivnog ugovora sindikata i Vlade HNŽ-a. O tim dvjema važnim temama razgovarali smo s ravnateljicom Doma zdravlja „Rama“ dr. Marom Anđelić.

 

U Dom zdravlja „Rama“ pristigla su nova vozila i oprema koji su potrebni za bolje usluge pacijentima. O kakvoj opremi je riječ i tko je osigurao nabavku?

“Dom zdravlja „Rama“ prati sve natječaje koji su predviđeni za zdravstvo, uglavnom u BiH i Hrvatskoj. Natječaji prekogranične suradnje su nekako više naklonjeni većim sredinama te tu teško možemo proći. Na određene natječaje u Federaciji BiH smo se prijavljivali, ali za sada nismo imali uspjeha. Svake godine apliciramo Hrvatskoj Vladi preko Ureda za Hrvate izvan RH i Ministarstvu zdravstva RH. Tijekom prošle godine smo od Ministarstva zdravstva dobili sredstva u iznosu od milijun kuna, o čemu je već bilo govora. Realizacija nabavke opreme i vozila za potrebe doma zdravlja je tekla nešto sporijom dinamikom, jer zbog opće situacije sve je bilo pod znakom upitnika. Na sreću, uspjeli smo završiti ovaj projekt puno prije zadanog roka. Naime, službeno vozilo za potrebe doma zdravlja i kućne posjete je pristiglo prošli mjesec, a ovih dana i vozilo hitne pomoći koje će služiti za prijevoz pacijenata u hitnim situacijama, kao i pacijenata koji zbog prirode svoje bolesti zahtijevaju  prijevoz sanitetskim vozilom.”

Što je još nabavljeno?

“Navedenim sredstvima smo također  nabavili ultrazvučni aparat koji uz dvije uobičajene sonde ima i kardiološku sondu. Nadamo se i nabavci ergometra koja bi se trebala dogoditi uskoro što će nakon povratka liječnika sa subspecijalizacije omogućiti obavljanje kardiološkog pregleda u našoj ustanovi. Stomatološka ordinacija je opremljena novom stolicom i namještajem, dok je u drugoj ordinaciji, također nabavljen namještaj i  na stolici su zamijenjeni svi potrebni dijelovi. Zahvaljujući ovoj donaciji, kao i ranijim donacijama Hrvatske Vlade i Općine Prozor-Rama kojima su kupljena još 2 vozila za transport pacijenata, kao i vozilo za kućne posjete, nadamo se da ćemo ispuniti sve potrebne zahtjeve naših pacijenata.”

Dom zdravlja “Rama” dobio novo vozilo hitne pomoći

Unatoč svem u zadnje vrijeme imate određenih financijskih problema u domu zdravlja.  Novi Kolektivni ugovor s doktorima medicine i stomatologije, kao i KU s ostalim djelatnicima u zdravstvu  koji je potpisala Vlada HNŽ-a a izazvao je financijske poteškoće u svim domovima zdravlja u županiji. O čemu se radi? Tko financira to povećanje?

“Vlada HNŽ-a je potpisala Kolektivne ugovore još 2018. godine, ali su nakon toga određenim dopunama povećana prava svim djelatnicima u zdravstvu u više navrata. Zadnje povećanje koeficijenta djelatnicima u zdravstvu bilo je u lipnju ove godine, a povećanje od 10 % liječnicima je trebalo biti u kolovozu. Međutim, financijska sredstva za te ugovore nisu osigurana. Navedenom KU  naloženo je da će sredstva biti osigurana iz Zavoda zdravstvenog osiguranja, Županije te osnivača i same ustanove. Vlada HNŽ-a je osigurala tzv. 1/3 sredstava, dok Zavod zdravstvenog osiguranja i osnivači (općine i gradovi) smatraju da nisu obvezni poštivati navedenu odluku. Na taj način su zdravstvene ustanove prepuštene same sebi. Sredstvima koje je ZZO  uplatio domovima zdravlja  Izmjenama i dopunama proračuna za 2020. i dodatnim sredstvima kroz potporu u tijeku pandemije smo uspjeli uz određene uštede, biti financijski stabilni. Međutim, sredstva ZZO Izmjenama i dopunama proračuna za 2021. godinu su u potpunosti usmjerena u bolnice što je dovelo do ogromnog deficita u većini ustanova primarne ZZ. Za posljednje, gore navedeno povećanja plaća doktora medicine i stomatologije kao i ostalih djelatnika u zdravstvu, nisu još osigurana sredstva niti od jednog od navedenih obveznika, što nas je dovelo u ovakvu situaciju.”

Dr. Anđelić o Informaciju o problematici u oblasti primarne zdravstvene zaštite u HNŽ, općina Prozor-Rama:

OPĆINSKO VIJEĆE: O mogućim izbornim krađama, Nacrtu Proračuna, koncesijama…

Izdvaja li općina Prozor-Rama sredstva za Dom zdravlja „Rama“?

“Općina Prozor-Rama izdvaja  sredstva za funkcioniranje HMP, pripravnosti kao i za materijalne troškove, ali je zbog porasta plaća kao i cijena goriva, peleta i medicinskog materijala nemoguće plaćati sve obveze što bi moglo dovesti do kolapsa primarne zdravstvene zaštite ako se nešto ne poduzme na razini HNŽ-a.”

Što se poduzima u svezi s novonastalom situacijom?

“Održali smo i nekoliko sastanaka Ravnatelja Domova zdravlja HNŽ-a sa kojih smo uputili određene zaključke te se nadamo pozitivnom odgovoru. Posljednjih dana su doneseni zaključci da se sredstva ZZO Izmjenama i dopunama proračuna ponovno usmjere u bolnice, a Vlada HNŽ-a bi trebala osigurati sredstva za primarnu zdravstvenu zaštitu. Također bi ZZO trebao osigurati određena sredstva za primarnu ZZ u prvom tromjesečju sjedeće godine. Iskreno se nadam realizaciji ovih zaključaka jer je to jedini način da osiguramo isplatu plaća i doprinosa po novim KU, te nastavimo redovito plaćanje ostalih pristiglih obveza. Također se nadam izmjeni postojećih standard i normativa koji su zastarjeli, te prilagodbu Ugovora ZZO s ustanovama PZZ u skladu s porastom plaća i ostalih troškova. Naravno, za ubuduće smatram potrebnim prvo osigurati sredstva za povećanje plaća, zakonskim aktima obvezati koji nivoi vlasti su dužni osigurati ta sredstva pa tek onda potpisivati kolektivne ugovore bez obzira o kojem se sindikatu radi.”

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing