• Različiti zakonski “aršini”
  • Različiti zakonski “aršini”
  • Različiti zakonski “aršini”

Različiti zakonski “aršini”

Na 23. obljetnicu, 16.04.2016., misu za poginule u Trusini ove godine je predvodio fra Jozo Marinčić, gvardijan, definitor i ekonom franjevačke provincije Bosne Srebrne.
Zločin u Trusini je upamćen kao jedan od najstrašnijih pokolja tijekom bošnjačko-hrvatskog sukoba, u kojem su pripadnici Armije BiH ubili 22. Hrvata koji su se prethodno predali.
Kao što se i inače događa obljetnicu stradavnja Hrvata u Trusini pratila su visoka politička izaslanstva. Jednom godišnje i nikada više pojave se te elite u Neretvici, fotografirali se, a onda poslije objeda otišli i zaboravili gdje su uopće bili.
Koliko se vodi računa o žrtvama Trusine, Uzdola, Križančeva sela i drugih nikada spominjanih mjesta pokazuje politički odnos spram branitelja pripadnika Hrvatskog vijeća obrane, pokazuju stalni sudski procesi i uhićenja spram pripadnika HVO-a. Dok se generalima HVO-a sudi i nalaze se pred progonima pravosudnih organa dotle se „drugoj strani“ gleda kroz prste. Ako pridodamo ovome skoro pa nebrigu za smrt generala Šantića, egzekuciju Joze Leutara, upitamo se tko istinski stoji iza svega toga.
Rat je nemilosrdan! Ipak, svatko treba odgovarati za svoj osobni postupak pred Bogom, savješću i pred Zakonom. No, taj Zakon mora biti jednak za sve. Dok se pripadnici HVO-a progone i osuđuju na više decenijske kazne, dotle pripadnici „B komponente“ bivaju skoro pa nagrađeni.
Svaki samosvjestan čovjek upitat će se gdje je ta politička elita, gdje je HNS, gdje je pravosuđe?! Zašto šuti „najjača“ politička stranka s hrvatskim predznakom u BiH? Šutnja je teška politike a još teža je šutnja običnog čovjeka kojega svaka nepravda najviše pogađa. Teško se oteti dojmu da se vrlo često radi o nekim „kompenzacijama“; nešto za nešto ili ti narodnim jezikom rečeno „stvar za stvar“.
U sjeni političkih pojava uvijek ostane onaj središnji dio zbog kojeg svi trebaju doći i pokloniti se svakoj žrtvi bez obzira na vjeru i naciju.
A.B.Š.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar