Regiji trebaju pametni gradovi

Regiji trebaju pametni gradovi

Pametne tehnologije mogu unaprijediti upravljanje velikim gradovima, ali ne mogu zamijeniti osobnu komunikaciju s građanima, složili su se u ponedjeljak u slovenskom Portorožu gradonačelnici Ljubljane, Zagreba, Sarajeva i Podgorice – Zoran Janković, Milan Bandić, Ivo Komšić i Slavoljub Stijepović.

Oni su u okviru poslovno-političkog Summita 100 namijenjenog jačanju povjerenja u politici i biznisu raspravljali o konceptu "pametnih gradova".

Tim modelom koji zagovara jedan od vodećih menadžera IBM-a Michael Dickson veliki gradovi putem naprednih tehnologija mogu postati pokretači održivog rasta, osobito ako s velikim postotkom sudjeluju u nacionalnom BDP-u kako je to slučaj s prijestolnicama u regiji, relativno velikim gradskim aglomeracijama, prenosi Hina.

Pametni gradovi budućnosti trebali bi biti međusobno povezani brzim i učinkovitim prugama, te običnim i brzim i modernim cestama što bi omogućilo i bolju gospodarsku integraciju šireg okruženja.

Ljubljanski gradonačelnik Janković izjavio je u panel raspravi na tu temu da je korištenje pametnih tehnologija značajno za upravljanje gradom, ali da gradonačelnici moraju biti što više i u kontaktu s građanima jer tehnologija ne može nadomjestiti osobni kontakt.

S time se složio i zagrebački gradonačelnik.
"Poštujem informacijsku tehnologiju, ali je kontakt s ljudima ipak najvažniji", naveo je Bandić, dodavši da su ljudi najveće bogatstvo svakoga grada.

Po Bandićevim riječima, čovjek koji izvršava dužnost gradonačelnika treba znati birati prioritete, donositi odluke, a onda iza tih odluka i stajati.

Na summitu u Portorožu sudjelovala je i europska povjerenica za promet Violeta Bulc koja je govorila o investicijskom planu Europske komisije, te važnosti udruživanja kapitala država s privatnim investicijskim kapitalom.

I Europska komisija sve više je sklona intenzivnijem povezivanju privatnog kapitala s različitim oblicima financiranja od strane države, naglasila je Bulc.

Dodala je kako prometna mreža koju je u travnju ove godine lansirala Europska unija ima i ambiciozan plan integriranja Balkana u jedinstven europski transportni prostor, što je ključ za uspostavljanje jedinstvenog europskog tržišta.
bljesak.info

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar